Primăria Constanța cere peste 200.000 de euro de la o cunoscută companie din oraș. Ce se întâmplă în proces
Știrile zilei
Primăria Constanța cere echivalentul a peste 200.000 de euro, la cursul actual, de la o cunoscută compania din oraș.
Deschis în 2021, procesul încă se judecă la Curtea de Apel Constanța, unde următoarea înfățișare a fost stabilită la data de 17 ianuarie 2025, urmând ca, între timp, Curtea Supremă să trimită dosarul de fond.
Primăria Constanța a dat în judecată Seaview Media SRL
În cauză, Primăria Constanța a chemat în judecată Seaview Media SRL, compania deținută de cunoscutul om de afaceri constănțean Sorin Ionuț Barbu.
Suma totală pe care primăria o cere de la Seaview Media se ridică la 1.000.000 de lei, adică peste 201.000 de euro.
Potrivit Hotărârii 1456/2021 a Tribunalului Constanța, instanță care a respins inițial acțiunea municipalității, suma este reclamată „cu titlu de prejudiciu rezultat din desfășurarea activității de afișaj, reclamă și publicitate pe domeniul public și privat al municipiului Constanța, fără a fi îndreptățită în acest sens, în perioada 02.07.2019 – prezent (nr., 2021 – momentul introducerii acțiunii în instanță)“.
În speță, Primăria Constanța solicită suma de un milion de lei de la Seaview Media SRL, avocații arătând în proces că, deși contractul dintre cele două părți privind afișajul stradal se încheiase în 2019, nemaifiind prelungit, societatea nu ar fi predat locațiile și ar fi continuat să ocupe domeniul public și privat al municipalității.
„De asemenea, a continuat să închirieze respectivele locații către alți agenți economici care desfășurau activități de publicitate, încasând prețul închirierii unui bun care aparținea municipalității și pe care îl utiliza fără niciun drept“, au spus avocații.
Ce au spus judecătorii
Inițial, așa cum am precizat deja, Tribunalul a respins acțiunea, iar Primăria Constanța a declarat apel, dar și acesta a fost respins, de Curtea de Apel Constanța.
În motivarea hotărârii de respingere, Tribunalul a arătat, printre altele, că „împlinirea termenului stabilit în convenţia părţilor nu echivalează cu încetarea tuturor efectelor contractului“.
„Astfel, deşi termenul contractului s-a împlinit, pârâta are obligaţia respectării articolului 10.5 din contract, în caz contrar reclamantul având dreptul de a solicita obligarea pârâtei la executarea obligaţiei şi acoperirea prejudiciului produs“, au explicat judecători de la Tribunal.
Aceștia au mai spus că „împrejurarea că părţile nu au stabilit prin contract o clauză penală pentru situaţia nerespectării de către pârâtă a dispoziţiilor articolului 10.5 din contract este fără relevanţă, instanţa putând în cadrul unei acţiuni în răspundere contractuală să stabilească, în măsura în care se reţine neexecutarea contractului din vina uneia dintre părţi, existenţa şi întinderea prejudiciului“.
În recurs, însă, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea dosarului, la Curtea de Apel.
Judecătorii au fost însă nevoiți să amâne procesul pentru ianuarie 2025, pentru lipsa dosarului de fond, aflat pe rolul Curții Supreme.
Sorin Ionuț Barbu, unic asociat și administrator
Potrivit listafirme.ro, platformă consultată pe 23 noiembrie 2024, Seaview Media SRL a fost înființată în anul 2000, are sediul social în Constanța, pe strada Maior Gheorghe Șonțu și se ocupă în principal de activități de consultanță pentru afaceri și management.
Asociat unic și administrator figurează, potrivit sursei citate, Sorin Ionuț Barbu, al cărui nume se leagă și de Seaview Advertising SRL, Buka Holding RO SRL, Elite Center SRL, X Brise SRL, dar și de societățile radiate Canin Escort Security SRL, Ideea Construct & Media SRL, Takys SRL și Follow Me SRL.
În 2023, Seaview Media SRL a declarat trei angajați, pierderi 255.404 lei, datorii 157.338 de lei și cifra de afaceri 62.921 de lei.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
Sursa foto 1: Google Maps
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: