Fermă reproducere suine
Fermă reproducere suine

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, a publicat, spre consultarea publică, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane pe teritoriul țării nostre.

Potrivit documentului, în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale.

De asemenea, potrivit ANSVSA, creșterea porcinelor poate fi făcută de către:

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

– persoane fizice în cadrul exploatațiilor nonprofesionale, înregistrate în SNIIA, cu respectarea normelor de biosecuritate și bunăstare;

– porcii sunt sacrificați în exploatație, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului familial;

– persoane fizice în cadrul exploatațiilor de tip „gospodărie țărănească” care îndeplinesc condițiile prevăzute în Legea nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare;

– persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, inclusiv care cresc în sistem semideschis rase autohtone.

Operatorii au obligaţia respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile nonprofesionale:

  1. a) să deţină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
  2. b) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor și spălarea mâinilor;
  3. c) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost;
  4. d) să nu intre în adăpostul de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
  5. e) să notifice medicul veterinar de liberă practică împuternicit /medicul veterinar oficial cu privire la: orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; orice sacrificare de urgență efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor; orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie în termen de maximum 24 de ore;
  6. f) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație să fie folosite exclusiv acestei activități (…) i) să dețină maxim 15 porcine; j) să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni.

Întreg documentul poate fi consultat aici.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.