Un proiect legislativ care prevede deschiderea curților școlilor a fost depus de un parlamentar. Este vorba despre inițiativa deputatului USR Tudor Pop, inițiativă care nu se află la prima încercare pe acest subiect. Potrivit unui comunicat al USR, partidul a mai depus o lege pentru deschiderea curților din școli, care a fost adoptată de Parlament, dar a fost blocată de Guvernul Ciucă print-o sesizare la Curtea Constituțională.

Inițiatorul proiectului, deputatul Tudor Pop este de părere că această măsură este necesară pentru dezvoltarea copiilor. De asemenea, acesta a mai precizat că deschiderea curților școlilor ar reprezenta o bază de selecție solidă pentru viitorii sportivi ai României:

Generația de Aur s-a născut în curtea școlii. Să ne amintim că generații întregi de copii au bătut mingea în curtea școlii fiind, pe rând, Dobrin, Hagi, Răducioiu, Lăcătuș, Stelea, Belodedici și, mai aproape de noi, Rădoi, Chivu, Mutu. Astăzi, cei mai mulți copii și tineri nu-și pot imagina că s-ar putea juca în curtea școlii în afara orelor. Vorbim aici și de baschet, ping-pong, tenis, badminton și multe alte jocuri. Cu câteva excepții notabile, primarii și autoritățile locale insistă să mențină lacătul pe terenurile de sport din curtea școlii și interzic accesul copiilor în zilele libere și în vacanțe, folosind diferite pretexte. Sincer, aici s-a pierdut prima bază de selecție pentru fotbal și pentru sport în general. Nu poți face performanță dacă nu le oferi copiilor și celor tineri un loc unde să se joace în siguranță. E dreptul lor. Iar legea spune, încă din anul 2000, că pot utiliza în mod gratuit această resursă. Problema e cu acest «pot». Autoritățile locale pot, dar nu vor. Pot închiria infrastructura sportivă școlară pe bani grei, dar nu pot lăsa copiii să se joace în curtea școlii în zilele de weekend sau în vacanțe. Asta este o mare ipocrizie și o mare pierdere pentru toată lumea”, declară deputatul USR Tudor Pop, potrivit comunicatului de presă al USR.

USR a depus în mai 2021 primul proiect pentru acces liber pe terenurile de sport din școli, dar, după ce a fost adoptat de Parlament, proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de premierul Nicolae Ciucă.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Foto: Ilustrativ (Arhivă)

Citește și:

(FOTO) Loc de joacă nou amenajat de Primăria Saligny în curtea școlii din localitate cu sprijin financiar din partea Societății Naționale Nuclearelectrica SA

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.