Răstunare de situație la Constanța: DOSAR PENAL pentru martorii lui Dan Diaconescu. Sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și de mărturie mincinoasă
Știrile zilei
Dan Diaconescu, fostul patron al OTV, este așteptat săptămâna viitoare la Judecătoria Constanța.
Aici, pe data de 24 octombrie 2024, va fi verificată masura preventiv dispusă față de Dan Diaconescu, esectiv controlul judiciar.
Oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța, aceasta a putea fi contestatăla instanța superioară.
la termenul trecut, în fața Judecătoriei Constanța, Dan Diaconescu a spus că martorii audiați în dosarul său „au spus cu subiect și predicat, jurând pe Biblie, că au fost bătuți, că au fost amenințați, că li s-au dictat declarațiile, la schimb fiind promisă o anume imunitate în alte dosare penale“.
Mai mult decât atât, Dan Diaconescu a cerut arestarea și anchetarea mai mult polițiști din Constanța, ce au participat la diverse activități în dosarul său, pe motiv că ar fi maltratat și amenințați martorii pentru ca aceștia să facă declarații împotriva sa.
„Cele două persoane vătămate din dosar au spus astăzi că nu au făcut în viața lor sex cu Dan Diaconescu, că nu au primit bani de la Dan Diaconescu și nu s-au prostituat în viața lor. Totul a fost o măsluire a serviciilor secrete române și a organelor de poliție de aici, din Constanța“, a mai spus Dan Diaconescu, care a făcut câteva referire și la „statul paralel constănțean“.
Dosar penal pentru martorii lui Diaconescu
În legătură cu declarațiile martorilor, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa s-au sesizat din oficiu cu privire la presupusa săvârşire a două infracţiuni de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal, şi a unei infracţiuni de mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 alin. 1 şi alin. 2 lit. d Cod penal.
„În esenţă, prin actul de sesizare s-a reţinut că depoziţiile celor trei persoane ascultate au fost contrare celor date de aceleaşi persoane în cursul urmăririi penale şi că au ca scop îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului.
Precizăm că sesizarea din oficiu este o modalitate de sesizare a organelor de urmărire penală, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, iar în nicio situație aceasta nu este de natură a înfrânge principiul constituțional al prezumției de nevinovăție“, se arată într-un comunicat oficial al procurorilor.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: