Centrală nucleară cu reactoare modulare
Centrală nucleară cu reactoare modulare
SUA au anunțat în cadrul Summitului G7, că vor oferi României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare, conform site-ului oficial al Casei Albe.

”Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, OR) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de Front-End Engineering and Design în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Bazându-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul de susținere din partea Comerțului și pe asistența tehnică din partea statului și a USTDA, această investiție este menită să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, a anunțat duminică Casa Albă.

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat printr-un mesaj publicat pe Twitter, că salută decizia Americii, amintind că ”asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic” româno-american.

În Europa aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate

Compania americană NuScale Power a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

Utilizarea acestui tip de reactoare (SMR) va avea o contribuţie importantă la reducerea emisiilor de carbon, se mai arată în anunţ.

În decembrie 2019, Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a semnat un memorandum cu NuScale Power în vederea realizarii unui schimb de informatii cu privire la tehnologia nucleară dezvoltata de compania americană. Scopul acordului era evaluarea dezvoltarii, autorizarii si constructiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială solutie pe termen lung pentru România.

Citește și:

România devine prima țară din lume unde SUA va implementa TEHNOLOGIA REACTOARELOR NUCLEARE modulare de mici dimensiuni

 

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.