Colind
Colind
Odată cu tradițiile au fost transmise și anumite superstiții. Acestea vizează diverse obiceiuri, de la mâncare, până la apa de spălat.

Toate obiceiurile sunt făcute cu scopul de a aduce belșugul și de a alunga spiritele rele.

Spre exemplu, în dimineața de Crăciun trebuie să te speli cu apă în care ai pus un obiect de argint și o nucă. Astfel, vei fi sănătos și vei avea noroc la bani. Se știe și că darurile de Crăciun sunt o tradiție, însă este obligatoriu să dăruiești de Crăciun pentru a avea parte de prosperitate.

În ziua de Crăciun nu trebuie să faci curat sau să arunci gunoiul, deoarece vei da afară norocul din casă. De asemenea, în ziua de Crăciun, dacă porți pantofi noi, vei avea ghinion.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Colindele în Dobrogea:

În comuna Luncavița din Dobrogea merg la colindat Moșoii. Aceștia poartă un cojoc lung, din blană de vulpe sau iepure, măști colorate, coarne de berbec și sunt ornați cu flori și mărgele colorate. Măștile reprezintă spiritele strămoșești care alungă răul și vestesc un an îmbelșugat.

În Dobrogea, spre deosebire de alte zone în care se merge cu Capra, se merge cu Struțul. Costumația acestuia este făcută din lână groasă de care sunt prinse legături din stuf. În nopțile cu ceață, acesta trebuia să fie foarte bine organizat, având un cap, un ajutor, un contabil, un țuicar, un pisic și o iapă.

Sursa: www.limarom.ro

Foto: www.pixabay.com

Citește și:

Tradiții și obiceiuri de Crăciun: Ce trebuie să ai pe masă în noaptea de Ajun

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.