Sărbătoarea Moșilor de Vară este prăznuită astăzi în toate bisericile ortodoxe din țara noastră. Cu această ocazie, care mai este cunoscută sub numele de Sâmbăta Morților, preoții oficiază slujbe prin care îi pomenesc pe cei care nu mai sunt în viață și se rostesc rugăciuni și cântări pentru ca aceștia să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Moșii de Vară au loc înainte de Rusalii, pe care ortodocșii le vor sărbătorii mâine, și reprezintă un bun prilej pentru credincioși de a merge la biserică și de a-și aminti de persoanele dragi care nu mai sunt printre noi.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile este datul de pomană. Încă de dimineață, credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. La sate, oamenii trebuie să împartă săracilor și străinilor, în niciun caz rudelor sau persoanelor din familie.

De asemenea, ritualul de pomenire are loc în cimitir, acolo unde mormintele sunt curățate din timp și împodobite cu ramuri de nuc și tei. Pe tot parcursul ceremonialului de pomenire, lumânările trebuie să ardă.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Un alt obicei specific Sâmbetei Morților este aruncarea în curte, din pragul casei, a unei crenguțe de flori de tei ce a fost sfințită la biserică. În acest mod, se consideră că spiritele rele, dar și ploaia și grindina ce ar afecta grădinile, sunt alungate.

Ce nu este bine să faci de Moșii de Vară

În această zi, femeile nu au voie să muncească, deoarece se consideră că darurile împărțite nu vor ajunge la cei pomeniți și, de asemenea, dacă vor munci, le va merge rău tot restul anului.

Un alt lucru care nu trebuie făcut este  să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhurile rele, care i-ar putea îmbolnăvi.

De asemenea, printre superstițiile de Moșii de vară se numără și aceea că este bine ca fiecare persoană să doarmă în propria locuință în Sâmbăta Morților, astfel încât să fie ferită de orice fel de probleme în următoarea perioadă.

Foto: basicila.ro

Citește și:

Ce semnificație au ramurile de nuc și tei de la Rusalii

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar