Un infractor constănțean ce are de ispășit o condamnare de 7 ani, 11 luni și 20 zile închisoare, Suliman Giuniet, a înaintat, la Curtea de Apel Constanța, un dosar de contestație la executare a sentinței primite.
Bărbatul face parte din clanul Săceanu, din Constanța, faptele sale și ale tovarășilor lui ajungând celebre la nivel național.
Inițial, dosarul lui Suliman a pornit alături de un tovarăș de infracțiuni, Florin-Gheorghe Țîrdea. Cei doi au fost acuzați într-o speță de săvârșirea a două infracțiuni de șantaj în formă continuată, cel din urmă și de incendierea unui autoturism aparținând unui constănțean.
Într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție din 2021, se arată că „Suliman Giuniet a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani, 11 luni și 20 zile închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de șantaj în formă continuată„.
În rechizitoriul procurorilor se arată că: „În perioada iunie 2015 – iunie 2017, Giuniet a exercitat constrângeri asupra persoanei vătămate, pentru a o determina să dea suma de 35.000 euro, cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale”.
Se trimiteau coroane mortuare și datornicilor, dar și copiilor acestora
Întreg rechizitoriul porcurorilor anticorupție este presărat cu nenumărate fapte de amenințări și violențe demne de filmele cu mafioți italieni. De exemplu, în august 2016, „persoane necunoscute au depus pe scările de la intrarea în incinta Restaurantului Assado, o coroană mortuară cu mesaje de condoleanţe adresate persoanei vizate de interlopi, dar şi un mesaj de “La mulţi ani” şi “Condoleanţe” adresate fiicei mezine a acestuia, iar la data de 25.06.2017, orele 02:50, persoane necunoscute au incendiat autoturismul unui om de afaceri din Constanța”. Ulterior s-a dovedit că vinovat de incendiere a fost tovarășul de infracțiuni al lui Suliman Giuniet, Florin-Gheorghe Țîrdea.
Cel mai ușor au căzut în plasă pasionații de jocuri de noroc (ulterior, procurorii au descoperit chiar zaruri măsluite asupra inculpaților). Una dintre victime, spun procurorii, nu a mai putut să plătească dobânda lunară. Suliman Giuniet a adoptat atunci o atitudine agresivă, încercând să-l determine să continue să-i remită suma de bani datorată (4.000 de euro) şi dobânda aferentă (10% pe lună), astfel că, partea vătămată a calculat o dobândă aferentă unui împrumut de 7.000 de euro, reprezentând suma iniţială de 4.000 de euro recepţionată de către reclamant plus alte sume împrumutate ulterior de către acesta. Potrivit declaraţiilor părţii vătămate, a fost ameninţat cu acte de violenţă, inclusiv cu un cuţit.
O altă victimă a povestit că, pentru un împrumut (tot pentru jocul de barbut) de o mie de euro, și-a pus gaj autoturismul BMW în valoare de 13.000 euro, care a rămas în posesia unuia dintre cei doi infractori. Ulterior, acesta i-a și vândut mașina.
Când nu mai puteau să plătească, victimele deveneau călăi
Cine nu plătea la timp fie cădea pradă amenințărilor, fie, pur și simplu, intra în jocul infractorilor, atrâgând, la rândul lor, alte victme nevinovate. Este cazul unui nefericit, despre care anchetatorii spun că făcea parte dintr-o familie cu posibilităţi materiale peste medie, în anturajul familiei sale fiind cunoscut faptul că participă frecvent la jocuri de noroc. El a că a împrumutat de la Suliman diverse sume de bani cu perceperea unei dobânzi între 10-30% ajungând să plătească sume foarte mari de ordinul zecilor de mii de euro şi, pentru că nu a restituit la timp banii împrumutaţi a fost solicitat de cămătar să-l ajute la comiterea infracţiuniilor de înşelăciune.
Astfel, victima participa fictiv la jocurile de barbut organizate de grupul de interlopi și influenţa rezultatul zarurilor cu ajutorul unor dispozitive electomagnetice pe care le avea asupra sa, sub articolele vestimentare.
Procurorii au descoperit că zarurile foloste la jocul de barbut erau măsluite, fiind folosite centuri electromagnetice, obiecte de mobilier ce conţin magneţi, etc. și, astfel, victimele pierdeau, din start, jocul de noroc inițiat de infractori.
Procurorii au descoperit și pe cel care i-a școlit în tainele măsluirii zarurilor, acesta fiind cunoscut poliției pentru practicile de înșelăciune încă dinainte de Revoluție: Este vorba despre o persoană aflată în supravegherea sau cercetarea organelor judiciare încă din cursul anilor ’80, acesta specializându-se în ultimii 10 ani în confecţionarea de dispozitive folosite la vicierea rezultatului jocurilor de noroc, de toate tipurile, fiind ajutat în ultima perioadă şi de fiica sa, iar în cazul dispozitivelor mai complexe, închiria sau punea în aplicare metoda de înşelăciune, personal, percepând comisioane de până la 50% din suma câştigată.
Rechizitoriul procurorilor este la fel de impresionant ca și muncă depusă, iar modurile în care se profita de slăbiciunea pentru jocurile de noroc ale victimelor, la fel de mișcătoare.
Suliman Giuniet se pare că s-a săturat de pușcărie. În repetate rânduri a încercat să înduplece magistrații să îi acorde o cât de mică reducere a sentinței, dar, până în prezent, nu a avut sorți de izbândă.
Prima înfățișare în dosarul de contestație la executare este pe 30 mai 2023.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.