Un recidivist din Constanța ar fi putut ajunge un infractor de renume: avea talent actoricesc, tupeu cu carul, umblase prin țări străine (știa turcă și engleză)… Un singur lucru i-a stat în cale: habar nu avea să fure fără să fie prins!
În 2019 și 2021, individul s-a dat drept polițist și a reușit să tâlhărească mai mulți cetățeni. Sumele pentru care a jucat rolul de om al legii au fost, însă, unele derizorii: câteva sute de lei.
În vara lui 2019, în plină zi și fix lângă sediul Primăriei Constanța, un cetățean turc a fost abordat de C.M., care i-a arătat o legitimație de polițist și, în limba engleză i-a adresat mai multe întrebări. Schema infractorului era foarte simplă, dar extrem de eficientă: victima le-a povestit anchetatorilor că nu a răspuns întrebărilor venite din partea individului, și a intrat într-o toaletă publică. La ieșire, cetățeanul turc a fost abordat de un alt “polițist”, în civil, care a spus că, îl urmărea pe primul individ, care ar fi fost traficant de droguri. I-a cerut turcului să se legitimize, i-a smuls portofelul din mână și i-a luat 200 de lei din el. În momentul în care victima a încercat să protesteze, i-a fost pus cuțitul la gât.
Tâlharul a rupt-o la fugă, dar turcul nu s-a lăsat: l-a urmărit, pozându-l cu telefonul. Fotografiile au fost, ulterior, arătate polițiștilor. În cele din urmă infractorul a reușit să dispară.
Și, a apărut din nou, într-un mall din Constanța unde, împreună cu doi tovarăși de furăciuni, s-a dat, iar, drept polițist. Mai mult, victima a fost controlată corporal, spunându-i-se că este căutat să nu dețină cocaină. Cu aceasta ocazie i-au fost șterpeliți… 35 de lei! Omul, tot cetățean turc, a povestit că indivizii l-au abordat în limba natală, i-au cerut portofelul pentru a căuta eventuale droguri, însă, negăsind niciun leu, l-au buzunărit bine. Prietenul victimei a început să filmeze așa zișii polițiști: doar așa au putut scăpa cei doi de tâlhari. Mai mult, aceștia din urmă, intimidați de strigătele turcilor, au și restituit cei 35 de lei.
Audiat de judecători, C.M. a spus că întreg dosarul este unul întocmit de un polițist care are ceva cu el, personal: „poliţistul care a instrumentat dosarul are o problemă cu noi, cei care stăm în Piaţa Chiliei, pentru că noi schimbăm valută”. Fiind întrebat dacă locuieşte în Piaţa Chiliei, acesta a răspuns că „m-am mutat din acea zonă încă din anul 1986, însă poliţistul mă ţine minte de atunci şi mi-a făcut acest dosar”.
Fișa de cazier judiciar a lui C.M. arată, însă, cu totul altceva: lungă cât un pomelnic, aceasta cuprinde o condamnare pentru furt calificat, dar și tâlhării și furturi internaționale.
De aceea, judecătorii au decis în cazul falsului polițist să aplice o condamnare de 4 ani şi 8 luni închisoare, în regim de detenţie.
Și a fost nevoit, totodată, prin sentință civilă, să dea înapoi și cei 200 de lei luați de la primul cetățean din dosar.
C.M. a făcut apel, care se va judeca mâine, 4.05.2023.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.