Ana-Maria Vătămanu
Ana-Maria Vătămanu
Prin intermediul proiectelor dezvoltate în prezent, dar și a celor viitoare, județul Constanța și-a deschis ușile către București este de părere Ana Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, care a făcut această declarație în cadrul unui interviu pe care l-a acordat Ziarului Amprenta. Bazându-se pe tot ceea ce întreprinde în fiecare zi, alături de echipa sa, cu sprijinul autorităților, Ana Maria Vătămanu consideră că în următorii ani Constanța își va recăpăta locul pe care l-a avut și îl merită astăzi în topul celor mai bine dezvoltate județe din România. 

În cadrul interviului acordat Ziarului Amprenta, Ana-Maria Vătămanu, care, prin intermediul Asociației a venit în sprijinul Constanței în urmă cu un an și jumătate, ne-a vorbit despre cele două proiecte mari de infrastructură necesare județului Constanța finanțate recent prin Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cu 140 de milioane de lei despre proiectul rutier privind fluidizarea traficului în zona de NV a municipiului Constanța, despre viitoarele porturi pescărești, dar și despre noul spital pe care îl va avea Constanța pentru care există, în opinia sa, toate premisele de realizare – din punct de vedere tehnic și financiar.

Interviul complet îl puteți parcurge în cele ce urmează:

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

  1. Cine este Ana-Maria Vătămanu și cum ați ajuns la conducerea ADD Constanța?

Există un inters crescut în ultima vreme, ceea ce nu poate decât să mă bucure, și înțeleg toată emulația pe care a produs-o Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Până la urmă, ne-am atins unul dintre obiective.

Sunt consultant, dar jurist de profesie. Am lucrat în domeniul consultanței și fondurilor europene 15 ani, deci sunt un om foarte pregătit pentru ceea ce fac acum, însă astăzi fac de cealaltă parte a baricadei, pentru administrația publică locală. Administrația este o provocare în fiecare zi, iar noi, care venim în sprijinul administrației locale, trebuie să ne facem treaba temeinic, să respectăm legea și să aducem un beneficiu pentru că acesta să se regăsească în viața noastră, a tuturor.

Am fost numită prin dispoziția domnului Mihai Lupu (n.r. președintele Consiliului Județean Constanța), am avut anterior numirii mele câteva întâlniri în care fiecare dintre noi ne-am spus punctul de vedere, cum ar trebui să arate acest proiect.

Este un proiect foarte frumos, foarte amplu. De nenumărate ori am fost dați ca exemplu de bune practici la nivel național. Primăria Constanța este unită într-un proiect cu Consiliul Județean Constanța, lucru care se și vede și se simte, pentru că în acest fel avem suficient de multe proiecte mature și creăm o imagine pozitivă Constanței.

Cu atât de multe oportunități și cu un asemenea potențial, Constanța trebuie să fie pe un loc fruntaș, desigur, după București, pentru că vorbim de Capitală.

Constanța trebuie să fie pe locul doi la nivel național din toate punctele de vedere pentru că există turism, marea este un dar de la Dumnezeu și este păcat să nu profităm.

Sunt căi de acces către Constanța, există companii naționale puternice, importante, care aduc un beneficiu la bugetul consolidat al statului și atunci, trebuie să se reîntoarcă către Constanța.

De asemenea, există potențial din punct de vedere agricol, resurse nenumărate.

Toate aceste lucruri trebuie exploatate astfel încât cetățeanul să aibă un beneficiu durabil.

  1. Care sunt principalele trei probleme cu care se confruntă județul Constanța și pe care ADD le-a identificat? 

Sunt un om care trebuie să vadă, să simtă lucrurile și să găsească soluții pentru rezolvarea lor.

Am mers mult în teren. Una dintre probleme este infrastructura de la nivelul județului Constanța. Astăzi vorbim despre 105 km de drumuri de pământ.

Cea de-a doua este sănătatea, este nevoie de un spital. Nu trebuie să cădem într-o extremă, tot timpul va fi loc de mai bine.

Trebuie să ne îndreptăm și către o viață socio-culturală, dar la un alt standard.

Vara este nevoie de entertaiment și show pentru că există diverse categorii de turiști. Constănțenii, cu o Universitate care are aproape toate domeniile, cu o ofertă educațională prea puțin exploatată – cu oameni care pot să facă acest lucru, viața socială trebuie să aibă un avânt și trebuie să crească din punct de vedere al calității.

Cu aceste trei lucruri putem vorbi despre o dezvoltare durabilă, dar și despre un beneficiu pentru noi.

  1. Vorbind de infrastructură, care este aportul pe care ADD l-a adus prin proiectele de infrastructură la care a lucrat?

Ne-am axat pe această problemă deficitară, care este infrastructura, și ne-am îndreptat atenția către sudul litoralului pentru că prea mult s-a vorbit despre situație.

Simțim cu toții nevoia de a avea și alte căi de acces către sudul litoralului.

După ce noi am obținut finanțarea prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, am atras atenția Guvernului și iată că și-au îndreptat atenția către noi și pentru un drum național. Noi putem interveni doar pe drumurile județene.

Companiile naționale și-au îndreptat atenția și în viitor vom avea și o altă cale de acces.

Noi ne-am aplecat asupra proiectelor privind DJ 393 (tronsonul cuprins între localitățile Techirghiol și Arsa) și DJ 391 (tronsonul cuprins între localitățile Tuzla și Biruința) care fac legătura cu sudul litoralului.

Proiecte fluidizare trafic sudul litoralului
Proiecte fluidizare trafic sudul litoralului

Am luat proiectele de la zero, în condițiile în care, la Consiliul Județean nu exista nici măcar o măsurătoare, o ridicare topo. Toată partea tehnică, premergătoare unei finanțări, am obținut-o într-un timp foarte scurt – o lună și jumătate – cu o muncă susținută.

Am obținut 140 de milioane de lei, suntem unul dintre județele fruntașe pentru că s-a speculat și acest lucru.

A fost munca noastră, în beneficiul județului cu un efort financiar foarte mic. La nivelul anului trecut, avem un impact bugetar de 1,4%. Practic, noi am cheltuit 1% și am adus 140 de milioane de lei.

4. Necesitatea dezvoltării infrastructurii era cunoscută și în trecut, ce a lipsit administrațiilor precedente pentru demararea unor proiecte de anvergură în acest sens?

Cred că județul Constanța nu a beneficiat de o strategie. Fără o strategie, fără de care nu poți să îți îndeplinești obiectivele, lucrezi haotic și finalul nu este cel pe care ni-l dorim cu toții.

Cred că din acest motiv ne-am îndreptat atenția către Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă, cu cele 17 obiective de dezvoltare care dau tot ceea ce înseamnă linii de finanțare pentru viitor.

Și atunci am venit și noi (n.r. Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța) în sprijinul departamentului de dezvoltare durabilă.

Suntem dați exemple de bune practici la nivel național și am venit în sprijinul lor.

Toate proiectele Asociației de Dezvoltare Durabilă se vor face cu un project-management intern.

Luăm proiectul de la zero și îl predăm la cheie.

Și funcționarii din cele două instituții, Consiliul Județean și Primăria Constanța, vin în sprijinul nostru. Am lucrat foarte bine cu domnul viceprimar Ionuț Rusu pentru că este implicat în realizarea acestui proiect.

Proiectul rutei ocolitoare care va fluidiza traficul în zona de NV a Constanței, una dintre cele mai aglomerate din județ, a intrat în etapa finală. A fost eliberat Certificatul de Urbanism și suntem în faza finală de obținere a avizelor. Am conceput și elaborat memoriu tehnic (inclusiv toate studiile de teren) urmând ca în cel mai scurt timp să avem și evaluarea financiară a proiectului.

Și funcționarii din Consiliul Județean își aduc aportul în realizarea celor două tronsoane de drum din județul Constanța. Avem nevoie unii de alții, până la final vom lucra împreună pentru a merge repede și pentru a realiza tot ceea ce ne-am propus.

5. Există un proiect foarte frumos, necesar județului Constanța, și anume porturile pescărești. Care este stadiul acestora?

Inițiativa amenajării porturilor pescărești vine dinspre Consiliul Județean.

Este un proiect cu o componentă emoțională, i-am adresat ministrului Agriculturii această provocare pentru că autoritățile de management se află în subordinea ministrului Agriculturii. I-am spus că dacă nu facem porturi pescărești la Constanța, atunci unde le facem.

Am început să facem o serie de demersuri pentru că în ghidurile anterioare, Constanța nu era eligibilă.

Cred că nu a existat niciun interes din partea autorităților publice locale în acest sens, nu existau criterii de eligibilitate de 100%. Atunci, a trebuit să facem aceste demersuri și pe lângă birourile de la Bruxelles și pe lângă autoritatea de management din București astfel încât să creem acest cadru legal că să putem fi deponenți, ca să putem merge cu proiectele.

Noi, fiind mult mai rapizi, suntem pregătiți inclusiv cu proiectele, cu devizele și locațiile. Porturile vor fi și la Marea Neagră și la Dunăre, le vom face publice în momentul în care vom lansa aceste proiecte.

Noi avem deja devizele generale, așteptăm sfârșitul lunii septembrie ca Ministerul Agriculturii să își definitiveze documentele pentru Bruxelles. Există deja semnate documentele la Bruxelles, asta și cu ajutorul nostru. Așteptăm să se deschidă și linia de finanțare să depunem proiectele și să le și realizăm.

Cred că anul viitor vom putea vorbi cu documente despre aceste porturi. Am preferat să vorbim și să explicăm și Ministerului Agriculturii, dar și autorităților publice locale necesitatea înființării acestora. Atunci am creat o emulație astfel încât să avem sprijinul tuturor în realizarea acestor documente. Trebuie să avem astfel de porturi, pentru că odată  construit un astfel de amplasament, în jurul său se creează o zonă economică: autoritățile creează căile de acces, agenții economici au un interes – să crească zona turistică – se construiește în zonă, este un beneficiu pentru toți.

6. Care este relația cu primăriile din județul Constanța și cum le sprijiniți efectiv în sensul dezvoltării comunităților?

În cazul proiectelor legate de drumurile județene, am lucrat împreună cu administrațiile locale, ne-au cedat tronsoane de drum, am făcut toate demersurile astfel încât să depunem proiectele.

Primarii au venit în sprijinul nostru, cu tot aparatul administrativ. În permanență reprezentanții primăriilor vin către noi, mergem și noi către ei, i-am ajutat în scrierea proiectelor, am fost consultanți pentru unii. Relațiile sunt foarte bune și cred că vom continua așa. Și noi avem nevoie de ei, și ei au nevoie de noi.

Avem și clienți în zona de obținere de finanțare pentru proiectele de gaze naturale. În tot ceea ce înseamnă rețele edilitare, care înseamnă dezvoltare durabilă, suntem prezenți în relația cu administrațiile publice locale.

Cu Primăria Constanța și CJC avem o relație extraordinară, ne-au acordat toată susținerea și cred că nu i-am dezamăgit.

7. Cum vedeți acum municipiul și județul Constanța după un an și jumătate de când Asociația de Dezvoltare Durabilă a venit cu aportul?

Municipiul Constanța este într-o perioadă de reconstrucție. Vedem, simțim, însă trebuie să avem și puțină îngăduință pentru că nu poți să faci într-un an și jumătate ce nu s-a făcut în 50 de ani.

Plecăm de la un singur exemplu – țevile care se sparg încontinuu și vedem ce disconfort ne aduce această situație. Repet, nu poți într-un an și jumătate să acoperi ce nu s-a făcut în 50 de ani. Nervozitatea și nemulțumirea este mare.

Nemulțumirile sunt reale, infrastructura nu e cum trebuie să fie. Oamenii trebuie să aibă puțină răbdare.

Județul Constanța și-a deschis ușile către București, oamenii sunt mult mai interesați să vină în Constanța și să se uite către Constanța. Există un interes din partea investitorilor, dar depinde și de noi, trebuie să le oferim sprijin, un act administrativ corect, seriozitate.

Vorbim de investitori din zona IT, există investitori doritori și către zona de turism. Cu un confort pe care noi trebuie să îl oferim acestora, lucrurile se vor așeza foarte bine pentru Constanța.

Eu am acest optimism, bazat pe ceea ce fac în fiecare zi, că în următorii ani Constanța își va recăpăta locul pe care l-a avut și îl merită astăzi în topul celor mai bine dezvoltate județe din România. 

Constanța este pe un drum bun! Întodeauna a existat o reticență la schimbare și noutate.

8. Ce planuri aveți pentru viitor și unde vă vedeți la finalul anului 2024?

Știu că astăzi, singura mea preocupare este Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, să finalizăm proiectele, să scriem și să aducem bani către Constanța prin alte proiecte noi.

Ce voi face în 2024, cred că trebuie să mă întrebați atunci.

9. „Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021-2027”,  urmează să fie prezentată public. Cum va ajuta acest document ca județul Constanța să se dezvolte?

Este pentru prima oară când județul are un asemenea document. Chiar dacă este un document programatic, el produce efecte din punct de vedere financiar. Dacă nu ai o strategie, dacă nu ai scrise proiecte și cuprinse într-o strategie, nu poți merge mai departe.

Asta ne lipseau nouă acum un an, proiectele.

Pe 12 octombrie vom organiza, la Constanța, un eveniment foarte important la care vor fi prezenți o serie de factori decizionali din București. Deocamdată nu pot să le dezvălui numele, dar vă asigur că numele orașului Constanța va fi pe buzele tuturor la nivel național.

Vom prezenta această strategie care a obținut toate avizele necesare ca să o putem implementa.

Vom vorbi despre Constanța, despre proiectele care sunt în desfășurare la Constanța și despre cele viitoare. Sper să avem puterea de muncă astfel încât să le putem duce la final.

10. Ce ne puteți spune despe proiectele viitoare ale Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța?

Sunt cele cuprinse în strategie, anumite proiecte care vor fi realizate printr-o voință politică așa cum este noul spital.

Avem toate premisele – din punct de vedere tehnic și financiar – pentru că pe lângă promisiuni avem și anumite documente scrise, care arată că finanțările vin către Constanța. Aici este meritul domnului președinte pentru că s-a aplecat foarte mult asupra problemei cu spitalul.

Vom prezenta și alte proiecte în cadrul evenimentului din 12 octombrie.

Citește și:

Două proiecte de 28 de milioane de EURO, realizate de Asociația de Dezvoltare Durabilă, finanțate prin PNI „Anghel Saligny” vor fluidiza traficul în partea de Sud a județului

Asociația de Dezvoltare Durabilă: RUTĂ OCOLITOARE pentru fluidizarea traficului în Constanța. În ce stadiu se află proiectul

Asociația de Dezvoltare Durabilă, mandatată de CL Constanța să elaboreze documentațiile tehnico-economice pentru un proiect important al municipiului

Experții ADD au verificat zona unde va fi amenajat portul pescăresc Hârșova

Ana-Maria Vătămanu, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă Constanţa: „Întreaga noastră echipă de profesioniști va sprijini toate UAT-urile din județ în atragerea de finanțări și dezvoltarea de proiecte dedicate dezvoltării comunităților”

Premieră la Constanța: Evenimentul CONSTANȚA SMART ENERGY EXPO 2022 debutează vineri

Bricul Mircea, un real ambasador al Forţelor Navale şi al poporului român în lume, a primit titlul onorific de „Ambasador al României Sustenabile”

Ana-Maria Vătămanu, președintele ADD Constanța, despre importanța dezvoltării durabile a României, în cadrul Earth Day

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.