Inaugurarea Canalului
Inaugurarea Canalului
Sâmbătă, 26 mai 1984, acum exact 39 de ani, Nicolae Ceaușescu inagura Canalul Dunăre-Marea Neagră, un proiect început în 1949, sistat câțiva ani, din cauza costurilor prea mari și reluat în 1973. Numărul real al deținuților politic ce și-au pierdut viața la Canal rămâne, și azi, necunoscut.

Planuri de a construi un canal care să scurteze drumul spre Marea Neagră au existat încă din secolul al XIX-lea, de la alipirea Dobrogei la România, în 1878. Condițiile tehnice ale epocii făceau ca o astfel de realizare să fie extrem de dificilă și costisitoare, așa încât regele Carol I, realist, a refuzat să se implice în acest proiect, potrivit Wikipedia.

În 1949, regimul comunist începea construcția canalului, folosindu-se trei tipuri de resurse umane: forța de muncă liberă plătită, militari în termen, din care unii lucrau în construcții, în timp ce alții erau însărcinați cu paza obiectivelor sau a deținuților și munca forțată a deținuților, în marea lor majoritate politici, cu condamnări administrative sau penale, având statutul de „coloniști MAI”.

Numărul deținuților din coloniile de muncă a variat în funcție de amploarea lucrărilor, de la 19,2% în 1949, la 82,5% în 1952, din totalul muncitorilor de la Canal.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În anul 1988, după inaugurarea ambelor braţe ale Canalului, un important şef cu protecţia muncii aproxima la 1.400-1.500 numărul de lucrători morţi în accidente de muncă, adică o medie de aproape 10 pe lună, scrie G4Media.

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în urma cercetării registrelor de stare civilă, a reieșit un total de 844 de certificate de deces emise deținuților care și-au pierdut viata pe șantierele Canalului Dunăre-Marea Neagră: 23 în 1950, 35 în 1951, 305 în 1952 și 481 în 1953.

O anchetă a Securității, efectuată in 1967, concluziona că, pentru alte 1.034 de decese, nu s-au întocmit niciun fel de acte.

După inaugurarea canalului în 1984, el a devenit o cale rapidă de tranzit între Dunăre și porturile de la Marea Neagră, conectând Europa Centrală la transportul maritim.

FOTO: Comunismulinromania.ro

VIDEO: Clineclic

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.