VIDEO Constănțenii reclamă comportamentul AGRESIV al șoferilor pe platforma MAI: Ce riscă aceștia
Știrile zilei
La sediul IPJ Constanța are loc, la această oră, o conferință de presă având ca temă constatările polițiștilor rutieri în luna octombrie 2024, precum și măsurile luate pentru siguranța traficului rutier în perioada sezonului rece.
Conferința este susținută de comisarul șef de poliție Simion Nicolae, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, precum și de comisar șef de poliție George Marius Munteanu, împuternicit șef al Serviciului de Siguranță Rutieră.
În cursul lunii octombrie peste 400 de polițiști au acționat zilnic în județul Constanța:
- au avut loc 2.070 de acțiuni împreună cu jandarmii
- au fost aplicate 8.700 de sancțoni 4,3 milioane de lei
- prinse 161 în flagrant
- 39 de măsuri preventive
- 71 de percheziții domiciliare
- au fost depistate 11 persoane date în urmărire națională
- a fost depistată o persoană în urmărire internațională
UPDATE:
Polițiștii de la Serviciul Rutier au depistat, în trafic, pe 19 octombrie un șofer care circula pe A4 cu 226 km/h.
Pe 30 octombrie un alt șofer a fost prins DN39 în Eforie cu viteza de 142 de km/h pe un tronson cu limită de viteză de 50 de km/h. Acestuia i-a fost suspendat permisul pe 120 de zile.
Pe platforma hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) în județul Constanța au fost cinci sesizări cu privire la conducerea agresivă. Trei au fost invalidate pentru ca nu au respectat criteriile necesare unei reclamații.
UPDATE:
Sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surpinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura).
Astfel, următoarea abatere la regimul circulației pe drumurile publice poate fi sesizată de către cetățeni:
(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.