Investment fraud
Investment fraud
Polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii  D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 6 percheziții domiciliare, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, care ar fi pus bazele mai multor call centere implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

Două persoane urmărite internațional au fost arestate.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui Ordin European de Anchetă și ca urmare a colaborării dintre D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală cu autoritățile judiciare din Germania.

Concomitent, în această cauză penală, au fost efectuate percheziții domiciliare și în Israel, Bulgaria și Georgia, fiind organizat și un centru de comandă virtual, la nivelul Eurojust.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017-2020, un grup infracțional organizat ar fi înființat mai multe call centere, prin intermediul cărora ar fi cauzat 33.000 de persoane vătămate, folosind metoda „investment fraud”. Până în anul 2020, grupul infracțional ar fi cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.

Victimele ar fi fost convinse să investească diferite sume de bani pe platforme online, controlate de persoanele bănuite, dar în realitate nu era efectuată nicio investiție, sumele de bani fiind doar colectate și, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Bănuiții ar fi încurajat persoanele vătămate să investească inițial sume mici, cuprinse între 200 și 250 de euro, prezentându-le acestora profituri mari, folosindu-se de software-uri false.

Ulterior, victimele ar fi fost contactate de presupușii consilieri financiari, care le-ar fi promis obținerea unor profituri și mai mari, în măsura în care aceștia ar fi fost dispuși să investească sume mai mari de bani.

În România, cele două persoane bănuite ar fi deschis mai multe call centere, în care și-ar fi desfășurat activitatea un număr mare de persoane (30-80 de persoane), de diferite naționalități, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola și Cuba, implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

Aceștia ar fi creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obținute de către autoritățile de aplicare a legii.

La perchezițiile efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, suporturi de date și sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei și 75.400 de dolari.

Documentarea activității infracționale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.

La acțiunea din România au participat și reprezentanți ai Poliției din Germania.

Aceste activități au fost desfășurate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din Poliția Română.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.