VIDEO PNL prezintă Strategia Națională pentru Transport și Infrastructură la Constanța
Știrile zilei
La această oră, la sediul PNL Constanța are loc conferința de presă în cadrul căreia va fi prezentată „Strategia națională pentru transport și infrastructură” a Partidului Național Liberal, cu ocazia celei de-a treia întâlniri regionale a Comisiei pentru Infrastructură și Transport a PNL.
La conferință participă deputatul PNL Marian Crușoveanu, membru în comisia pentru Transport și Infrastructură din Camera Deputaților, secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Irinel Scrioșteanu și deputatul George Șișcu, membru al Comisiei pentru Transport și Infrastructură din Camera Deputaților.
Specialiști și experți liberali din Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Ialomița și Călărași, vor prezenta proiectele inițiate în comisiile de specialitate, precum și integrarea acestora în Strategia Națională pentru Transport și Infrastructură.
Ionel Irinel Scrioșteanu: Documentul strategic a fost negociat și asumat în fața Comisiei Europene, stă la baza finanțării și asigură un succes major
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, a subliniat importanța întâlnirilor regionale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România, afirmând: „Noi creăm o premieră din aceste întâlniri regionale. Din 2020, PNL are o abordare aplicată în ceea ce privește infrastructura de transport, concretizată prin ‘Programul de transport 2002’.”
El a evidențiat că, având în vedere analizele asupra situației infrastructurii din 2020 până în prezent, a devenit evident că este necesară o prioritate în acest domeniu. „Documentul strategic a fost negociat și asumat în fața Comisiei Europene, stă la baza finanțării și asigură un succes major,” a adăugat Scrioșteanu.
În perioada 2012-2023, România a înregistrat o rată de absorbție a fondurilor pentru infrastructura de transport de 130%. Secretarul de stat a menționat și importanța programului investițional, care include un capitol special dedicat creșterii capacității administrative. „Am modificat legislația și avem peste 110 parteneriate semnate cu UAT-uri pe proiecte mici și medii, ceea ce a permis Companiei de Drumuri să se concentreze pe proiectele mari ale României,” a spus el.
Scrioșteanu a subliniat că ședințele regionale au ca scop discutarea proiectelor până în 2028, având rolul de a culege ideile colegilor de la nivel local și a le transpune în proiecte concrete. „Dezvoltăm totodată noi noduri rutiere și conectăm zonele economice la infrastructura de transport,” a concluzionat acesta.
Marian Crușoveanu: Alternativa Techirghiol este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din acest județ inițiat după Revoluție
Deputatul Marian Crușoveanu a prezentat câteva dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din județul Constanța, evidențiind în special alternativa Techirghiol, pe care o consideră „cel mai mare proiect din acest județ de după revoluție”. El a anunțat că, în mai puțin de trei săptămâni, se va încheia licitația pentru acest proiect, având speranța că execuția va începe anul viitor.
Un alt proiect menționat de Crușoveanu este nodul rutier de la Medgidia, care are ca scop decongestionarea traficului din municipiu. De asemenea, a fost lansată licitația pentru prima subtraversare în zona Eforie Nord, care va permite un nou acces spre sudul litoralului.
„Proiectele nu se vor opri aici; avem inițiative comune cu colegii din Dobrogea și din Tulcea,” a subliniat deputatul.
CN ACN SA pregătește investiții de peste 600 de milioane de lei
Florin Goidea, directorul CN ACN SA, a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii navale, afirmând că „toată partea navală face parte din politica partidului”.
Potrivit acestuia, prin complexul canal Dunăre-Marea Neagră, portul Constanța poate contribui la dezvoltarea zonei și a României în ansamblu. Goidea a adăugat că există investiții în execuție de peste 600 de milioane de lei, care vor sprijini această dezvoltare.
Senatorul Liviu Scarlat subliniază importanța proiectului de înființare a unei centuri pentru municipiul Galați
Senatorul Liviu Scarlat a subliniat importanța infrastructurii în județul Galați, menționând realizările din ultimii patru ani, printre care se numără centura de ocolire a municipiului Tecuci. El a atras atenția asupra faptului că județul nu este conectat la infrastructura majoră, evidențiind astfel necesitatea unui proiect pentru centura municipiului Galați, pe care o consideră „un proiect major pentru următorul mandat”.
„Cu sprijinul colegilor din PNL, vom completa acest plan investițional cu alte două investiții pentru județul Galați – un drum care să lege Galați de Tecuci și să ocolească șapte localități,” a declarat senatorul, subliniind angajamentul de a îmbunătăți rețeaua de drumuri și de a facilita accesul în regiune.
În următoarea perioadă va fi aprobată varianta finală a traseului Drumului Expres Tulcea – Constanța
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, a anunțat progresele recente în infrastructura rutieră din România, subliniind importanța drumurilor expres pentru conectivitate și dezvoltare. Referindu-se la drumurile expres, el a declarat că săptămâna trecută a avut loc o dezbatere în cadrul Consiliului Județean Constanța, iar în următoarele două săptămâni va intra în Comitetul Tehnic al CNAIR pentru aprobarea variantei finale a traseului Drumului Expres Tulcea – Constanța.
„Pentru Tulcea- Brăila, varianta de traseu este deja aprobată. Studiile geotehnice sunt completate în proporție de peste 50%, iar vara viitoare vom finaliza studiul de fezabilitate, iar până la toamnă va fi lansată licitația pentru execuția lucrărilor,” a declarat Scrioșteanu.
El a menționat, de asemenea, că drumul expres Focșani – Brăila este în prezent în licitație, iar pentru alternativa Techirghiol se așteaptă depunerea ofertelor în cadrul licitației pentru execuția lucrărilor.
„Punem accentul pe intermodalitate prin aceste drumuri expres. Comisia tehnică a companiei de drumuri va prezenta varianta finală a traseului Drumului Expres Tulcea – Constanța după dezbaterea amplă asupra traseului, ținând cont de toate elementele impuse,” a adăugat secretarul de stat. El a subliniat că proiectul Brăila – Tulcea este mai avansat în acest moment.
Se lucrează la documentația pentru proiectul de înființare a unei variante ocolitoare a municipiului Mangalia
Deputatul Marian Crușoveanu a prezentat detalii despre varianta ocolitoare a municipiului Mangalia, un proiect important de 11 km care va conecta alternativa Techirghiol cu Vama Veche. El a subliniat că se lucrează activ la documentația necesară pentru acest proiect.
„Alternativa Techirghiol va avea un termen maxim de 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție,” a declarat Crușoveanu, evidențiind astfel angajamentul de a îmbunătăți infrastructura rutieră din zonă.
Reprezentanții partidului au mai menționat și faptul că în cadrul Strategiei Partidului Național Liberal, este inclusă și modernizarea Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu .
De asemenea, modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia se află în prezent în etapa de licitație, un pas important pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport din regiune.