UPDATE VIDEO Vameșii din mega-ancheta DNA din Portul Constanța Sud Agigea, aduși la Tribunal
Știrile zilei
Cei trei suspecți reținuți de procurorii DNA Constanța în mega-anchetă ce vizează presupuse fapte de corupție în Portul Constanța Sud Agigea au fost aduși la Tribunal.
Aceștia au fost prezentați judecătorilor Secției Penale, cu propunere de arestare preventivă.
Conform DNA, „în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 septembrie 2024, față de trei inculpați, respectiv Marius Oprea, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, Dorel Emanuel Petcu, fost lucrător vamal, în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri și C.M., în prezent comisionar vamal al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită“
Decizia pe care o va lua astăzi Tribunalul Constanța legat de arestarea celor trei suspecți va putea fi ulterior contestată la Curtea de Apel Constanța.
UPDATE
Ședința de judecată s-a încheiat, aproape de ora 16.00.
Judecătorii s-au retras pentru deliberări, urmând ca soluția Tribunalului să le fie comunicată suspecților din dosar, avocaților acestora, dar și procurorilor DNA.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
MEGA dosar la DNA Constanța: OFICIAL despre flagrantul din Portul Agigea