Ministerul rus al apărării a anunțat sâmbătă că bombardamentele se vor opri temporar în oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, începând cu ora 9.00, ora României, pentru a permite deschiderea de „coridoare umanitare” prin care să fie evacuați civilii, relatează Reuters.

„Partea rusă anunță o încetare a focului începând cu 10.00, ora Moscovei, şi deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol şi Volnovaha. Coridoarele umanitare și rutele de ieșire au fost convenite cu partea ucraineană”, a anunţat Ministerul apărării rus, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kirilenko, a confirmat încetarea temporară a focului și a declarat că administrația sa lucrează în prezent la planurile evacuării, potrivit BBC.

Civililor li se va permite să părăsească Mariupol în intervalul orar 11:00-16:00, ora României. Traseul coridorului umanitar este de la Mariupol la Zaporojie. Autobuzele vor pleca din trei locații din oraș, iar transportul va avea voie să circule doar pe traseul convenit. Abaterea de la traseu este strict interzisă, a informat consiliul orașului Mariupo, citat de BBC.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Bombardamentele asupra orașelor ucrainene continuă, iar din Mariupol, oraș ocupat de ruși, primarul Vadim Boitcenko a făcut un nou apel pentru un coridor umanitar, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

În a doua rundă de negocieri de joi seara, părțile ucrainene și ruse au convenit să creeze coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și o posibilă încetare temporară a focului. Vineri însă, Kremlinul a susținut că niciun document nu a fost agreat deocamdată cu Ucraina.

UPDATE:

Evacuarea civililor din Mariupol a fost amânată, deoarece nu s-a respectat acordul de încetare a focului pentru coridoare umanitare.

Evacuarea civililor, care trebuia să înceapă la ora 11.00, „se amână din motive de securitate”, deoarece forţele ruse „continuă să bombardeze Mariupol şi împrejurimile”, au anunţat autorităţile locale.

Într-un comunicat citat de BBC, primăria le-a cerut locuitorilor să se întoarcă în adăposturile lor şi să aştepte informaţii despre posibila lor evacuare.

Într-o declaraţie televizată, Oleksei Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean, a confirmat că încetarea focului nu a fost respectată pe deplin.

Citește și:

Peste 66.000 de ucraineni s-au întors în țară pentru a lupta împotriva rușilor

Armata rusă se apropie de a doua cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei

Trupele ruse au intrat în oraşul-port ucrainean Mikolaiv de la Marea Neagră

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!