Una dintre promisiunile primarului municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, încă de la începutul mandatului său în fotoliul de primar, devine realitate. Edilul a semnat ieri autorizația de construire pentru fabrica de amidon care se va construi în Medgidia, o investiție extrem de importantă, cu un impact major asupra vieții economice a orașului, dar și a Dobrogei per ansamblu.

„Ieri am semnat autorizația de construire pentru cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei. SC OMNIA EUROPE SA dezvoltă în municipiul Medgidia o investiție care schimbă radical destinul economic al județului Constanța, resuscitând atât sectorul economic cât și piața forței de muncă.
Iată că după multă muncă și eforturi susținute, unul dintre punctele esențiale ale Angajamentului meu pentru Medgidia – „Crearea unui climat administrativ adecvat atragerii investițiilor private pentru crearea locurilor de muncă și sprijinirea mediului de afaceri local” a devenit realitate!”, a scris primarul Valentin Vrabie, în această dimineață, pe pagina sa de socializare.

Proiectul, sprijinit de Ministerul Finanțelor Publice prin acordarea de ajutor de stat în baza HG nr. 807/2014 vizează investiția de tip greenfield pentru producția de amidon, maltodextrină, gluten, gluten furajer şi germeni de porumb ce va fi realizată de SC OMNIA EUROPE SA.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În ultima lună constructorul s-a aflat în procedură de organizare de șantier, iar de astăzi vor începe efectiv lucrările. „De astăzi se va lucra la foc continuu. Se doreste ca într-un an de zile să se dea drumul la prima linie de producție a fabricii”, ne-a declarat primarul Valentin Vrabie.

Fabrica, construită de al şaselea mare producător de fructoză din lume

Fabrica de amidon, cea mai mare din sud-estul Europei, este o investiţie realizată de o societate din România, cu capital turcesc. SC Omnia Europe SA are sediul în Bucureşti şi are ca domeniu de activitate „Fabricarea amidonului şi a produselor din amidon“. Compania care deţine cea mai mare parte a acţiunilor societății Omnia Europe SA face parte, la rândul său, din consorţiul Tosmur Group din Turcia, fiind al doilea mare investitor în producţia de porumb în ţara sa. Este, de asemenea al şaselea mare producător de fructoză din lume.

Consorțiul Tosmur Group și-a făcut publică, încă din anul 2016, intenția de a investi sute de milioane de euro într-o fabrică de amidon în municipiul Medgidia.

Terenul pe care se va ridica fabrica, în suprafaţă de 103.038,96 metri pătraţi, este deţinut de beneficiar, SC Omnia Europe SA, conform actelor de proprietate.

Aceasta va avea deschidere atât către calea ferată, cât şi la Canalul Dunăre – Marea Neagră și va fi amplasată în zona centurii municipiului Medgidia, în locul unde odată a funcționat Ferma Spicul.

Potrivit actelor ce au fost depuse pentru obţinerea avizului de mediu, fabrica va avea: silozuri pentru depozitarea porumbului şi ansamblu de manevrare, o clădire pentru măcinare, rafinare şi depozitare, iar alta pentru procesarea şi depozitarea amidonului şi a maltodextrinei. Vor mai fi înfiinţate o staţie trafo, una pentru tratarea apei potabile şi alta pentru tratarea apelor uzate, o staţie de aer comprimat şi una de răcire. Va mai fi prevăzută cu un depozit pentru cărbuni. Pe lângă spaţiul administrativ, fabrica va avea şi o cantină, dar şi vestiare.

Noua fabrică va produce 60.000 de tone de maltodextrină pentru a satisface cererea actuală şi viitoare de produse alimentare de calitate pentru copii.

De asemenea, va avea şi o capacitate de producţie de 40.000 de tone de fructoză cristalină. Tot aici se vor mai produce şi glucoză, siropuri de fructoză, amidon de porumb și monohidrat de dextroză, scrie publicaţia Food Ingredients First.com.

Citește și:

Prima linie de funcționare pentru fabrica de amidon din Medgidia a fost achiziționată. Lucrările vor începe în vară

Cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei își deschide porțile în Medgidia din anul 2019

Un nou pas pentru construirea fabricii de amidon din Medgidia

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.