Este zi de sărbătoare pentru edilul Municipiului Medgidia, Valentin Vrabie. Primarul împlinește astăzi 56 de ani. 

Valentin Vrabie, actual primar al municipiului Medgidia, a fost ales în anul 2016, ca independent cu un număr de 10.861 voturi, reprezentând un procent de aproximativ 60% din numărul total al voturilor valabil exprimate. La alegerile din 2020, a candidat din partea Partidului Național Liberal și a câștigat detașat un al doilea mandat de primar, obținând peste 65% din voturile valabil exprimate.

Înainte de a prelua conducerea municipiului Medgidia, în anul 2008, Valentin Vrabie a fost ales primar al comunei Peștera pe listele PSD, cu un scor de 92%, iar în anul 2012, când a candidat ca independent, a fost reales cu 93% din voturi. În timpul celor două mandate de primar al comunei Peștera, aceasta a fost scoasă din anonimat, ajungând un etalon la nivel național.

În martie 2016, Valentin Vrabie a demisionat din funcția de primar al comunei Peştera pentru a candida la funcția de primar al municipiului Medgidia.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

A întâmpinat greutăți financiare încă de la preluarea mandatului, a avut parte de opoziție politică căreia i-a făcut față de fiecare dată, totul pentru atingerea obiectivului pe care l-a avut de la preluarea primului mandat de primar al municipiului Medgidia: repoziționarea orașului pe harta economică a României.

Iar pașii pe care i-a făcut în acest sens, au dus încet, dar sigur, către acest deziderat.

A încurajat investițiile în Medgidia, astfel că de anul acesta în municipiul din inima județului Constanța funcționează cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei, o investiție a unor oameni de afaceri turci care va ajunge în câțiva ani la 200 milioane de euro. 

În decembrie 2021, Valentin Vrabie, a semnat autorizația de funcționare pentru această investiție realizată de SC Omnia Europe SA, pe o suprafață de aproximativ 10 ha, pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră. Compania face parte din consorțiul Tosmur Group din Turcia, al doilea mare investitor în producția de porumb în țara sa și al șaselea mare producător de fructoză din lume și va produce amidon natural, fructoză, glucoză, maltodextrină, tărâţe și germeni.

În această primăvară va demara la Medgidia o altă investiție, o fabrică de paleți aproximată la două milioane de euro, care se va realiza lângă fabrica de amidon.

Investitorul, SC OMNIA PALET S.R.L. și-a propus să finalizeze lucrările în trei luni de la demararea construcției.

Investițiile aduc și venituri importante la nivelul bugetului local, iar pe orizontală crează beneficii şi pentru alte societăţi din domeniu.

Realizarea nodului rutier pe Autostrada A2, în zona Medgidia, intră în linie dreaptă

Unul dintre punctele extrem de importante din platforma program a primarului municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, pentru mandatul în curs, este pe cale să se concretizeze. Este vorba despre nodul rutier de descărcare a Autostrăzii A2, pe drumul județean DJ 222 Medgidia-Peștera.

Mai exact, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început, în urmă cu un an, demersurile de realizare a nodului rutier care va fi construit la intersecția dintre Autostrada A2 cu DJ 222 și care va avea rolul de a prealua traficul de mare tonaj din municipiul Medgidia.

„Investiția va scoate definitiv traficul greu din Medgidia și va face ca municipiul să fie extrem de atractiv pentru investițiile foarte mari. Cu siguranță și în zona Peștera se vor dezvolta investiții. Știu din trecut, din perioada când eram primar al comunei, că și de această necesitate erau condiționate investițiile care voiau să se facă la Peștera. Cu siguranță se vor relua și discuțiile vizavi de investiții privind fabrici de procesare și nu numai. Zona Medgidia – Peștera cu siguranță va fi extrem de atractivă. Vom continua pas cu pas ca toate lucrurile promise și de care avem foarte mare nevoie să se realizeze în perioada următoare”, ne spunea primarul municipiului Medgidia, în urmă cu un an.

Sănătatea, o prioritate pentru primarul Valentin Vrabie

Sănătatea este un alt domeniu căruia primarul Valentin Vrabie i-a acordat o importanță aparte, punând Medgidia pe harta serviciilor de elită în perioada lungă a pandemiei de COVID-19 pe care am traversat-o.

La acest moment Spitalul Municipal din Medgidia reprezintă una dintre cele mai bine dotate unități sanitare din județul Constanța, acest lucru datorându-se investițiilor făcute în ultimii ani de administrația locală.

Spitalul deservește anual peste un sfert din locuitorii județului Constanța, peste 160.000 de pacienți, atât din municipiul Medgidia cât și din localitățile din întreaga zonă.

În urmă cu doi ani, primarul Valentin Vrabie, evidenția că în spital au fost investiți peste 20 de milioane de euro, iar acestea continuă. Spitalul a fost reclasificat, a ajuns, din categoria a cincea, în categoria a treia, cea mai mare din județul Constanța, motiv pentru care în 2020 unitatea spitalicească a fost aleasă de Ministerul Sănătății pentru a deveni spital suport Covid. 

În aprilie 2021, municipalitatea a aprobat o investiție de aproape 8 milioane de euro care viza dotarea Spitalului municipal Medgidia, fonduri europene atrase prin proiectul intitulat „Consolidarea capacității Spitalului Municipal Medgidia de gestionare a crizei sanitare Covid -19” finanțat prin POIM, Axa prioritară 9.

Prin eforturile primarului Valentin Vrabie, și Policlinica Spitalului din Medgidia a intrat într-un proiect major de reabilitare. Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat în 2020, sistemul de sănătate în Medgidia risca să intre în colaps.

Ba mai mult, Spitalul Municipal Medgidia risca să rămână în anul 2020 fără autorizație de funcționare dacă Ambulatoriul nu intra în reabilitare.

Pe lângă multitudinea de mesaje de apreciere ale pacienților față de cadrele medicale profesioniste și dedicate, la finalul anului 2021, unul dintre medicii unității sanitare, Kenan Mustafa, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis.

Acest lucru s-a întâmplat cu ocazia Zilei Naționale a României, când Kenan Mustafa, medic în cadrul Secției de Anestezie-Terapie Intensivă, cooptat în echipa de la Medgidia în noiembrie 2020, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

În prezent este în derulare și proiectul privind reabilitarea Spitalului Municipal Medgidia, cu o valoare de 16 milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Mai exact, prin intermediul acestui proiect se realizează lucrări la clădirea Corp Spital și Clădirea Corp Centrală Termică.

În aprilie 2020, cu câteva luni înainte de încheierea primului său mandat, primarul Valentin Vrabie declara:

„Iată că după patru ani de zile pot să declar medgidienilor că orașul a fost salvat de la faliment, Spitalul municipal a fost salvat de la faliment, se fac investiții masive în Medgidia. Cel mai important lucru și cel mai apăsător a fost datoria exorbitantă pe care am moștenit-o în 2016, care era inclusă în cele 57 de procese pe care le avea instituția. În total, până la acest moment, cu ultima sumă pe care o avem de plătit, de 3,5 milioane de lei, sărim de 8 milioane de euro datorii pe care le-am plătit în toți acești patru ani.”

Primarul Valentin Vrabie a spus că de la începutul mandatului său că va face toate demersurile pentru a revitaliza domeniul sportiv din municipiul Medgidia.

Sportul în Medgidia, o prioritate

La începutul anului 2017 a fost înființat Clubul Sportiv Medgidia care are în acest moment peste 22 secții sportive și peste 1.000 de sportivi legitimați.

Obiectivul principal de activitate vizat încă de la înființarea CS Medgidia a fost selecţia, pregătirea, participarea la competiţii interne şi internaţionale şi atingerea performanţei sportive.

De-a lungul anilor, sportivii CS Medgidia au pus municipiul pe harta sportivă națională prin rezultatele deosebite pe care le-au obținut, performanță pe care au reușit-o și cu susținerea administrației locale care le-a oferit resurse financiare constante.

Un exemplu de excelență este echipa de volei feminin a CS Medgidia care a trecut peste toate barierele și a făcut pasul către Cupele Europene.

Această performanță inedită a fost atinsă cu jucătoare fără un CV impresionant și, cel mai important, cu un lot format, cu o singură excepție, din românce. Mai mult, o treime din jucătoare sunt localnice, o motivație perfectă pentru micile voleibaliste care vin din spate de la echipele de juniori ale clubului.

În 2020, Primăria Medgidia lansa și un video prin intermediul căruia oricine putea vedea cum s-a transformat municipiului după 4 ani de mandat cu Valentin Vrabie.

Primăria Municipiului Medgidia a continuat an de an o tradiție demarată încă din 2017 de a premia cetățenii majori, tinerii proaspăt căsătoriți și cuplurile care au aniversat nunta de aur și nunta de argint.

Modificarea Statutului Municipiului Medgidia, în anul 2017, prin hotărâre de Consiliu Local, a permis premierea până la sfârșitul anului 2021 a unui număr de 1070 cetățeni majori, a 745 cupluri tineri căsătoriți, a 408 cupluri care au sărbătorit nunta de argint și a 303 cupluri care au sărbătorit nunta de aur. Aceștia au beneficiat de premii în valoare de 500 lei, 1500 lei, respectiv 1000 lei.

Cu ocazia zilei sale de naştere, Ziarul Amprenta îi dorește primarului municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, la ani mulţi sănătoşi şi fericiţi şi multă putere de muncă!

Citește și:

Valentin Vrabie a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Medgidia

După fabrica de amidon, în Medgidia va fi construită o NOUĂ FABRICĂ. Cum atrage edilul Valentin Vrabie investitorii!

Edilul Medgidiei, Valentin Vrabie, a semnat AUTORIZAȚIA de FUNCȚIONARE pentru cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei

Proiect de peste 7,7 milioane euro pentru dotarea Spitalului Municipal Medgidia

Realizarea nodului rutier pe Autostrada A2, în zona municipiului Medgidia, intră în linie dreaptă. Primarul Valentin Vrabie: „Investiția va scoate definitiv traficul greu din Medgidia și va face municipiul atractiv pentru investițiile foarte mari”

Raport de mandat: Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, la ceas de bilanț

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!