În județul Constanța sunt înregistrate 114 adăposturi de protecție civilă, iar Primăria Constanţa are în administrare 64 de adăposturi antiaeriene. Am vizitat unul dintre cele mai mari adăposturi civile din municipiul Constanța, situat pe Aleea Egretei, blocul AV22. Aici sunt două astfel de adăposturi, unul la scara A, iar altul la scara B. 90% dintre ele pot deveni operaționale în cel mult 24 de ore spun autoritățile, în caz de necesitate. 

Am coborât în subsolul scării A unde în spatele unei uși metalice etanșe, am găsit unul dintre adăposturile care ar putea să găzduiască, în caz de necesitate, aproximativ 130 de persoane.

Un loc curat, simplu, renovat de autoritățile locale în urmă cu doi ani.

Așa arată intrarea în adăpostul de pe Aleea Egretei, bloc AV22 din municipiul Constanța:

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Deși revovările s-au făcut în urmă cu doi ani, totul arată ca și cum acestea s-au finalizat recent. De asemenea, și sistemul de filtro-ventilație funcționează, un lucru deosebit de important.

Buncărul are grupuri sanitare mici, schimbate odată cu realizarea renovărilor.

 

Fiecare persoană are alocat în acest adăpost de protecție civilă un metru pătrat. Pereții adăpostului sunt foarte solizi, construiți astfel încât să facă față eventualelor atacurilor antiaeriene.

Unii dintre locuitorii blocului unde se află acest adăpost antiaerian nu sunt impresionați, nici în acest context al proximității războiului din Ucraina, de faptul că au un avantaj în plus față de alți locuitori din Constanța care nu beneficiază de adăposturi de protecție civilă la subsolul blocului.

Cu atât mai mult cu cât, în cazul unei situații de urgență, ei ar fi primii care s-ar putea adăposti.

Primăria Municipiului Constanța a făcut publice, în repetate rânduri în ultima vreme, locațiile unde sunt amplasate cele 64 de adăposturi antiaeriene.

Șase dintre aceste adăposturi civile au fost reabilitate în urmă cu doi ani, iar alte șase urmează să fie reabilitate în perioada următoare.

Cele reabilitate se află la următoarele adrese: Bulevardul Tomis, bloc TS 14 B, sc. B
Strada Egretei, bloc AV 22, sc. A, Strada Egretei, bloc AV 22, sc B, Strada Arcului, bloc A9, sc A, Strada Arcului, bloc A9, sc. B, Strada Arcului, bloc A8, sc. B.

Alte șase adăposturi de protecție civilă urmează să intre în reabilitare, procedura de achiziție fiind în derulare.  Ofertele operatorilor economici sunt așteptate la sediul Primăriei Constanța până pe data de 11 martie.

Pentru renovarea acestora, primăria Constanța pune la dispoziție suma maximă de 410.800 de lei, fără TVA.

Caietul de sarcini al achiziției poate fi consultat mai jos:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cei care doresc să afle dacă în apropierea locuinței lor se regăsește un astfel de adăpost de protecție civilă pot consulta aplicația Google Maps, accesând acest LINK.

Trebuie reținut faptul că oricine, indiferent de zona în care locuiește, poate beneficia în caz de necesitate de un loc într-unul dintre adăposturile civile, în limita locurilor disponibile.

Pe teritoriul României există în acest moment 4.538 de astfel de adăposturi de protecție civilă.

Citește și:

Unde ne adăpostim în caz de război? Lista adăposturilor antiaeriene din județul Constanța

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!