Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră PsihoTrafiQ și Primăria Medgidia au demarat o amplă campanie de responsabilizare care are ca scop combaterea și scăderea numărului de accidente. În acest sens, în municipiul Medgidia a fost montată prima trecere de pietoni tridimensională de pe litoralul românesc.

Zebra 3D utilizează o iluzie optică pentru a face drumurile mai sigure pentru pietoni. În loc să arate dungi convenționale, blocurile din aceste puncte de trecere sunt vopsite cu forme suplimentare, umbrite în jurul lor, oferindu-le aspectul obiectelor 3D ridicate de la sol.

Schimbarea are rolul de a atrage atenția șoferilor și a-i încuraja să încetinească înainte de a ajunge în apropierea unei treceri de pietoni. Implementarea trecerii de pietonii 3D este o îmbunătățire ieftină, simplă care poate salva vieți, transmit inițiatorii.

Conferința de lansare a campaniei de responsabilizare socială va avea loc joi, 13 iunie, începând cu ora 10.00, la Casa de Cultură Ioan N. Roman din Medgidia, la care vor participa directori de școli, directori ai Primăriei Medgidia, reprezentanți ai Poliției Rutiere și ai Poliției Locale Medgidia, profesori, părinți și elevi. Totodată, în cadrul conferinței, vor fi premiate școlile participante la cursurile de educație rutieră la care au participat peste 1.000 de elevi ai claselor IV-VIII.

Fenomen scăpat de sub control din cauza telefonului 

Neatenţia la volan, în special utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale.

Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că un procent de 70% dintre şoferi sunt distraşi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc şi 27% socializează pe Facebook.
Chiar dacă se constată o scădere de peste 40% din 2008 până în 2017 a accidentelor rutiere mortale din România, prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației PsihoTrafiq, afirmă că există din ce în ce mai mult accidente se produc din cauza că şoferii utilizează telefonul mobil la volan.

“La o scurtă observaţie empirică, constatăm că din 10 şoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, şi nu înainte, cum este normal. În special, acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experienţă şi a adrenalinei, aceştia pot pierde foarte uşor controlul volanului şi pot pune în pericol propria viaţa şi a celorlalţi participanţi la trafic. Fără doar şi poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi și introducerea trecerilor 3D în orașele din România”, afirmă prof. univ dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologiei şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.