Ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oroș, s-a aflat astăzi în județul Constanța și a avut întâlniri cu mai mulți fermieri din Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu și Poarta Albă și cu reprezentanții autorităților locale cu privire la principalele probleme cu care se confruntă aceștia.

Ministrul i-a asigurat că toți cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta o să primească despăgubiri. Ministrul a ajuns și la Mihail Kogălniceanu, acolo unde, alături de prefectul județului, s-a întâlnit cu o parte din primarii din zonă.

Primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu, cea care a găzduit, în fața primăriei, întâlnirea de astăzi, a postat, în urmă cu puțin timp, pe pagina de Facebook a Primăriei un mesaj: “Mesajul fermierilor din centrul județului Constanța a fost auzit. Având în vedere riscurile la care este expusă producția agricolă, fermierii din Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu si Poarta Albă au avut o întâlnire cu dl Nechita Adrian Oros -Ministrul Agriculturii , dl deputat Bogdan Huțucă și dl prefect George Niculescu, la Primăria Mihail Kogălniceanu, dar și pe câmp la culturile agricole calamitate. Au fost expuse si dezbătute problemele cu care ne confruntăm, dl ministru asigurându-ne de tot sprijinul în vederea găsirii celor mai bune solutii compensatorii. Multumim pentru promptitudine !!!”.

Deputatul Bogdan Huțucă: ” Fermierii dobrogeni afectați de secetă vor primi despăgubiri”

Și deputatul Bogdan Huțucă a scris, în această seară, pe pagina sa de Facebook, despre vizita de lucru a ministrului Agriculturii în județul Constanța: “Domnul Adrian Oros a avut dialog cu mai mulți cultivatori constănțeni care au relevat că procedurile pentru subventii trebuiesc elaborate foarte minuțios deoarece, în funcție de specificul soiului cultivat, investițiile se realizează diferit .

Concluzia este că pagubele vor trebui să fie evaluate de comitetele pentru situații de urgență, iar agricultorii să fie despăgubiți în funcție de pierderile înregistrate. Un astfel de sprijin poate fi implementarea măsurii 17.2 – Fonduri mutuale, prin care fermierii sunt despăgubiți pentru orice pierdere economică înregistrată din cauza unor fenomene climatice nefavorabile, de boli ale animalelor și plantelor, de infestare cu dăunători sau de accidente de mediu.

Administrația Națională de Meteorologie ne-a avertizat, cu câteva zile în urmă, că seceta pedologică va persista în această parte a țării. La fel ca în cea mai mare parte a Munteniei, în Moldova, dar și în alte zone ale țării. Știm deja că Dobrogea este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice. Seceta i-a afectat puternic pe fermierii dobrogeni și anul trecut, când aceștia au avut producții cu 30-40% mai mici decât în 2018. Din cauza secetei, în toamna trecută, au avut mari probleme cu semănarea culturilor de toamnă. De exemplu, cultura de rapiță pe 2020 a fost total compromisă. După cum vedem, nici pentru acest an prognozele nu sunt bune, în condițiile în care seceta severă se prelungește. Vom face tot ce putem să-i ajutăm. Fermierii vor primi despăgubiri în baza legii.”

Sursa foto: Facebook

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar