Vremea bună a permis constructorului care a câștigat licitația privind asfaltarea a cinci kilometri de drumuri de pe teritoriul comunei Poarta Albă să se apuce de treabă încă de la începutul lunii martie. Temerea primarului comunei, Vasile Delicoti, este că proiectul de asfaltare, care cuprinde și o a doua etapă de aproape 10 kilometri, ar putea fi îngreunat de ritmul de racordare a locuințelor la sistemul canalizare.

Proiectul care a început de aproape două săptămâni vizează asfaltarea a opt străzi din comună și este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Autoritățile locale din Poarta Albă au primit finanțare pentru acest proiect încă de acum trei ani, însă, din cauza hățișului administrativ, proiectul a putut fi demarat abia anul acesta. Contractul de execuție a fost încheiat în luna decembrie 2018 cu SC Autoprima Serv SRL, iar valoare acestuia a ajuns la suma de 3.856.411,08 lei, fără TVA. Pe lângă asfaltarea propriu-zisă a străzii, constructorul se va ocupa și de realizarea de rigole betonate, de accesele în curți, de rigolele carosabile, dar și de ridicarea căminelor la cotă.

Cel de-al doilea proiect de asfaltare din comună, care va fi demarat imediat după finalizarea celor cinci kilometri, va fi realizat de aceeași firmă care se ocupă de primul, SC Autoprima Serv SRL. Anul viitor, în luna aprilie, după cum apreciază primarul Vasile Delicoti, toate străzile și aleile din comună vor fi asfaltate. Mai exact este vorba de 15 kilometri.

Marți, când vremea nu a fost prielnică efectuării altor lucrări, echipele de lucru au pregătit terenul pentru amenajarea rigolelor.

“Localnicii trebuie să se branșeze la rețeaua de canalizare”

O singură problemă ar putea să împiedice finalizarea proiectelor în termenul prevăzut. “Localnicii trebuie să se branșeze la rețeaua de canalizare și dacă acest lucru nu se va întâmpla, termenul (n.r. de finalizare a proiecului de asfaltare) nu va mai putea fi respectat. Pe străzile incluse în primul tronson de asfaltare, aproximativ 50% din case nu sunt branșate la rețeaua de canalizare. Îi așteptăm pe cetățeni în perioada următoare, în cel mult o lună să se racordeze. Le-am transmis adrese deja însă îi vom înștiința din nou. Dacă nu se vor branșa, vom avea o problemă: pe străzile care sunt asfaltate din bani europeni nu poți interveni pentru o perioadă de cinci ani”, a precizat primarul Vasile Delicoti.

De asemenea, cei care refuză să se branşeze la reţelele publice de canalizare vor fi amendaţi cu până la 4.000 de lei de către comisarii Gărzii de Mediu.

Zilele trecute, Ministerul Dezvoltării a trimis o circulară prin care înștiințează primăriile din toată țara că persoanele care au acces la canalizare vor fi obligate să se branșeze la rețea.

Astfel, primarii vor fi obligați să întocmească o listă cu persoanele fizice sau juridice care nu s-au branșat până în prezent la sistemul de canalizare, iar lista va fi trimisă Gărzii de Mediu care va da, inițial, un avertisment iar dacă situația nu se îndreaptă în termen de trei luni vor dispune amenzi.

În aceste condiții, primarul Vasile Delicoti face apel la cetățeni să înțeleagă că trebuie să se racordeze la canalizare pentru evita amenzile, dar și pentru ca proiectul aflat în derulare privind asfaltarea străzilor și aleilor din comună să nu întâmpine probleme.

Amenzile, dublu față de costul racordării

Decizia privind amenzile pentru neracordarea la sistemul de canalizare vine ca urmare a faptului că România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement. Acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că România nu s-a conformat prevederilor unei directive europene prin care toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori erau obligaţi, până la finalul anului 2018, să aibă gospodăriile branşate la canalizare.

În funcţie de distanţa dintre casă şi canalul public, costurile lucrărilor se încadrează între 1.200 şi 2.500 de lei.

Amenda variază între 2.000 şi 4.000 de lei, adică aproape dublu faţă de costurile de branşare la reţea.

Citește și:

Grădinița cu program prelungit din Poarta Albă prinde contur

31 km de asfalt și fonduri de zece milioane de euro atrase pentru comuna Poarta Albă. 2019 este anul finalizării proiectelor importante pentru comunitate

1 COMENTARIU

  1. Credeți că toți oamenii au aceasta suma de 1200 sau 2000 de lei pentru branșare? Sunt oameni care nu au ce manca, darămite sa aibă suma asta colosala, zic pt unii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.