Vizitele la RAJA SA continuă: Elevii constănțeni au învățat despre procesul apei și tratarea în stațiile de epurare
Administrație locală
Activitățile de informare – documentare, derulate la nivelul RAJA SA, în cadrul Programelor „Școala Altfel” și „Săptămâna verde” continuă.
Se desfășoară noi vizite la punctele de lucru ale companiei unde elevii află mai multe despre procesul apei de la robinete, dar și despre tratarea apei uzate în stațiile de epurare.
Și în cadrul acestei săptămâni, RAJA SA și-a deschis porțile pentru copiii dornici să descopere unde se fabrică apa sau cum este ea, după folosire, redată circuitului natural în cele mai bune condiții.
Ieri, un grup de elevi din cadrul Școlii gimnaziale „Tudor Arghezi” din Năvodari și de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Constanța a vizitat sediul central al celui mai mare operator public regional din România, în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, care deservește peste trei milioane de beneficiari din județele Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Brașov și Bacău.
Asfel, cei mici au fost ochi și urechi la explicațiile specialiștilor din cadrul RAJA, privind rolul companiei în comunitate, urmând activitatea celor mai importante obiective ale acestuia într-o prezentare video.
De asemenea, școlarii au avut prilejul de a vedea cum sunt efectuate câteva dintre analizele de laborator prin care se verifică calitatea apei potabile produse și distribuite și eficiența procedeelor de tratare, precum determinarea clorului, PH-ului apei, turbidității sau durității apei, sub îndrumarea Șefului Laboratorului de apă potabilă Palas, Bari Turchian.
Cei mici au aflat în acest mod că apa potabilă este verificată zilnic, atât în laboratoarele de specialitate ale societății, cât și în cele ale Direcției de Sănătate Publică, prin efectuarea de analize fizico – chimice şi microbiologice.
În același timp, generația tânără a învățat date prețioase despre circuitul apei în natură și din materialele informative puse la dispoziție de gazde. Activitatea acestor elevi s-a încheiat cu vizitarea Stației de pompare apă potabilă aflată în incinta sediului central al companiei.
Tema centrală: APA
Vizitele cu tema centrală APA au continuat și astăzi, când trei clase de elevi constănțeni de la Școala Gimnazială „Nicolae Tonitza” din Constanța, dar și reprezentanți de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din Năvodari, au efectuat un tur amplu al Stației de Epurare Constanța Nord.
În cadrul vizitei, cei mici au avut prilejul de a cunoaște procesul tehnologic și utilajele din cadrul stației.
Astfel, cei mici au aflat că, din momentul în care apele uzate părăsesc locuința, acestea trec printr-un amplu proces de transport, colectare și epurare, pentru ca apoi să poată fi deversate în Marea Neagră.
Specialiștii în domeniul apei le-au explicat copiilor ce înseamnă apele reziduale, de unde provin acestea, le-au arătat zona grătarelor rare – spații special amenajate în care sunt selectate materialele grosiere intrate în stație, de asemenea, au vorbit oaspeților despre întregul proces de curățare a apei.
Totodată, i-au învățat cum să protejeze rețeaua de canalizare fără de care colectarea apelor uzate nu ar fi posibilă.
„Vizitele copiilor constănțeni în cadrul unor obiective de reper din cadrul companiei de apă RAJA Constanța reprezintă un motiv în plus de a reaminti tuturor să folosească în mod responsabil sistemul de canalizare, evitând să arunce în vasul de toaletă diverse lucruri care nu se dezintegrează, pentru a nu conduce la blocarea acestuia, să folosească apa cu responsabilitate, să nu o polueze”, transmit reprezentanții RAJA SA.
Citește și: