Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, iar izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei, relevă prognoza agrometeorologică valabilă în perioada 22 – 28 aprilie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

“Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei”, precizează agrometeorologii.

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 22 – 28 aprilie, vremea va fi mai rece sub aspect termic la începutul intervalului, dar va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 şi 14 grade Celsius la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1 – 4 grade Celsius comparativ cu mediile climatologice şi 7 – 8 grade în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Temperatura maximă a aerului se va situa între 11 şi 25 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va oscila între minus 4 şi 12 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Citește și:

Premieră: Un fermier a dat statul în judecată pentru că nu își poate lucra terenurile

Primarul comunei Mihail Kogălniceanu, după vizita ministrului Agriculturii: “Mesajul fermierilor din centrul județului Constanța a fost auzit”

Ajutoare de la stat de 54 milioane lei pentru fermieri pentru creşterea animalelor

APIA: Cererile unice de plată aferente Campaniei 2020 pot fi depuse online începând de luni

APIA plăteşte aproape 67 de milioane de euro pentru beneficiarii Măsurii 14, privind bunăstarea animalelor

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar