Seceta pedologică puternică va continua să afecteze porumbul neirigat din Dobrogea. Ce se întâmplă cu celelalte culturi
Agricultură
Seceta pedologică puternică va continua să afecteze culturile de porumb neirigat din sudul, estul și sud-estul țării, inclusiv Dobrogea, în următoarea săptămână. Conform prognozei agrometeorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), temperaturile maxime ale aerului vor oscila între 32 și 42 de grade Celsius în toate zonele agricole.
În cultura de porumb neirigat, conținutul de umiditate pe profilul de sol de 0-100 cm va rămâne la nivele scăzute și deosebit de scăzute, indicând secetă pedologică moderată, puternică și extremă în regiuni precum Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și Crișanei. În zonele centrale și sudice ale Transilvaniei, rezervele de apă din sol vor fi mai bune, prezentând valori satisfăcătoare și, în unele locuri, apropiate de optim.
Stresul termic și hidric va continua să provoace ofilirea și răsucirea frunzelor în timpul orelor de amiază la culturile prășitoare neirigate. Acest fenomen va fi de durată, mai ales în zonele cu secetă pedologică din sudul, estul și sud-estul țării, unde plantele vor prezenta frunze îngălbenite și uscate parțial sau total, iar elementele de rod vor fi slab dezvoltate (știuleți subdimensionați la porumb, capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, boabe și semințe seci).
La grâul de toamnă, lucrările de recoltare vor continua și se vor încheia la nivelul întregii țări, în timp ce în culturile tardive din nordul și centrul României se vor înregistra maturitatea deplină și recoltarea. Floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire și maturitate în ceară, în funcție de data semănatului.
Sub aspect fenologic, porumbul va prezenta diverse stadii de vegetație: creșterea paniculului, înflorirea și mătăsirea, precum și maturitatea în lapte la hibrizii extratimpurii și timpurii. La sfecla de zahăr se vor observa predominant alungirea și îngroșarea axei hipocotile, iar la cartof se vor semnala tuberizarea, înflorirea și veștejirea vrejilor la soiurile timpurii.
Pomii fructiferi vor parcurge creșterea rodului, a frunzelor și formarea mugurelui terminal, iar la cais, piersic, prun și măr se vor continua lucrările de recoltare. Vița-de-vie se va afla la înfrunzire, creșterea lăstarilor și a boabelor.
Specialiștii ANM recomandă aplicarea irigațiilor pe terenurile cu deficite de apă în sol și continuarea lucrărilor agricole specifice campaniei de vară, cum ar fi recoltarea, erbicidările, prașilele manuale, tratamentele fitosanitare și eliberarea terenurilor de resturile vegetale.
Prognoza ANM indică o vreme mai caldă sub aspect termic la nivelul întregii țări, cu temperaturi medii diurne ale aerului între 22 și 36 de grade Celsius, valori cu până la 12 grade peste mediile climatologice. Temperaturile maxime ale aerului vor fi cuprinse între 32 și 42 de grade, iar cele minime între 12 și 29 de grade, înregistrându-se frecvent nopți tropicale.
De asemenea, se așteaptă ploi locale sub formă de aversă, torențiale, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în special în nordul, vestul și centrul țării.
Sursă foto: Freepik