Asociația Deltei Dunării își propune să readucă în prin plan, culorile tradiționale, care împodobesc de sute de ani, casele oamenilor din Deltă printr-o acţiune intitulată „Asociaţia Delta Dunării colorează satele albastre”. Împreună cu autoritățile din Sarichioi și Jurilovca, luni a avut loc un eveniment deosebit, o acțiune de reabilitare coloristică a gardurilor și caselor tradiționale, concomitent în Jurilovca și Sarichioi, satele unde se află cele mai mari comunități de ruși lipoveni din România. De asemenea, astăzi a fost inaugurat traseul de cicloturism „Turul satelor albastre”, care va completa produsul turistic deja existent în zonă, bazat pe ecoturism, tradiții și gastronomie locală. Traseul de cicloturism se va derula între localitățile Sarichioi-Enisala-Jurilovca.
Casele albastre au fost dintotdeauna o atracție pentru miile de turiști sosiți în Delta Dunării, însă cu timpul, oamenii s-au modernizat și au început să le vopsească în culori care nu se încadrează atât de bine în peisajul Deltei. Împreună cu comunitățile locale, astăzi, s-a dat startul acțiunii de reabilitare coloristică a gardurilor și caselor tradiționale, concomitent în Jurilovca și Sarichioi.
„Este vorba despre un turism care definește încă o dată în plus turismul deltaic, un turism care prin specificitatea lui aduce alături de natură, partea de comunități. Cum poți defini mai bine comunitățile Deltei decât prin tradiții și multiculturalitate?!. Când discutăm de tradiție, ne referim și la coloristică, și la arhitectură, iar evenimentul de azi a venit și a pus în valoare ceea ce înseamnă coloristicul zonei, celor două sate albastre ale Deltei, iar reabilitarea gardurilor, a caselor zonei cu acest albastru lipovenesc face parte din eforturile Asociației Delta Dunării și a comunităților locale din Sarichioi și Jurilovca pentru a aduce plus valoare, calitate și vizibilitate pe partea de tradiții”, ne-a spus președintele Asociației De Management a Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.
Nu a fost greu ca Asociația Delta Dunării să găsească aceste case care să beneficieze de acest proiect.
Cu sprijinul autorităților locale din Sarichioi și Jurilovca au fost identificate 20 de case care sunt modernizate în prezent. Acțiunea este în desfășurare cu ajutorul voluntarilor, dar și a localnicilor. „Este foarte important că aceste comunități doresc să transmită moșternirea culturală pe care o au generațiilor viitoare”, a mai completat Cătălin Țibuleac.
„Albastrul deltaic” care va îmbrăca gardurile din Sarichioi și Jurilovca a fost oferit de Vopseaua Oskar, ecologică, pe bază de apă, cea mai potrivită pentru rezervația Deltei Dunării. „Ne-am fi dorit să obținem vopsea pentru toate gardurile și casele care aveau nevoie a fi vopsite, dar din păcate nu s-a putut mai mult”, ne-a mai spus președintele Asociației Delta Dunării.
„Am umblat din casă în casă, am căutat să fie garduri de lemn, să fie cât mai tradițional”, ne-a explicat Corina Davidov, reprezentat al Asociației Delta Dunării.
„Aceasta este culoarea noastră din moși strămoși, tradițională. Cred că au venit din Rusia și ne-au dus și culoare”, ne-au spus localnicii care și-au vopsit deja gardurile și care sunt mândri de cum casa și gardul gospodăriei lor au prins o nouă viață.
Primarul din Jurilovca, Eugen Ion, salută inițiativa Asociației Delta Dunării și își dorește ca inițiativa de promovare a culorilor alb-albastru să fie doar începutul implementării legislației urbanistice în comuna în fruntea căreia se află.
„Încă o dată se dovedește că fără să fim organizați nu putem să promovăm ceea ce avem mai frumos. Faptul că azi de întâlnim la Jurilovca, acum câteva ore, ne-am văzut la Sarichioi, dovedeștecă vrem să promovăm împreună culoarea albastră și tot ceea ce se identifică ca și teritoriu al rușilor lipoveni. Și noi, autoritățile, sperăm să dăm primul startul la ceea ce va reprezenta pe viitor construcțiile în Delta Dunării. Noi nu am reușit până la acest moment să impunem în comunitățile noastre numai culoarea albastră și alb, dar cred că ușor, ușor cu toții trebuie să înțelegem că trebuie să ne ducem într-o zonă care să ne identifice și să fim și unici. Din păcate legislația o avem, dar încă nu este implementată, însă viitorul către asta ne duce. Și cei care vor investi în zonă vor vedea frumusețea locului și vor vedea că se construiește frumos și doar cu aceste două culori, alb și albastru”, ne-a spus primarul comunei Jurilovca.
„Ne bucurăm că suntem împreună cu Jurilovca la această acțiune de promovare a satelor albastre. Numai în echipă se pot dezvolta astfel de acțiuni, în echipă acestea vor aduce la promovarea turismului. Veniți să vedeți satele noastre albastre, satele noastre curate!”, a transmis primarul din Sarichioi, Vitalie Finoghen.
A inaugurat traseul de cicloturism Jurilovca-Sarichioi
Totodată, luni a avut loc și un tur ciclistic inaugural inedit:
„Începem astăzi un ciclu de evenimente de cicloturism pe traseul Sarichioi-Jurilovca. Nu e neapărat o competiţie, ci un traseu adresat turiştilor, celor care iubesc bicicleta. Produsul completează ceea ce zona are de oferit, pescuit, lacul Razim, capul Doloşman, cetăţile Enisala şi Argamum şi Gura Portiţei”, a declarat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.
Traseul de cicloturism „Turul satelor albastre” include cetatea Enisala, Capul Doloşman şi cetatea Argamum, are o lungime de 24 de kilometri, iar participanţii la concursul de ciclism l-au apreciat, la finalul cursei.