Publicitate
dezvoltator imobiliar apartamente de vanzare constanta solid house
Dincolo de scenă, viața actorilor în ultimele luni, departe de aplauzele publicului spectator, a fost una grea, cu numeroase încercări și frustrări. Indiferent de scena pe care evoluau înainte de perioada pandemică, actorii abia așteaptă să-și primească din nou spectatorii în sălile de teatru. Între timp se fac demersuri pentru ca unele spectacole să poată fi jucate în aer liber, cu respectarea tuturor normelor de distanțare socială. 

Este cazul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” a cărei conducere încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru ca micii spectatori să se poată bucura de spectacolele pentru care actorii s-au pregătit în perioada în care activitatea artistică a fost sistată.

Publicitate
brands war Constanta noiembrie 2020 reduceri imbracaminte incaltaminte

De aproximativ o lună de zile, aceștia lucrează de zor la premiera spectacolului „Matei, cel mai mare Gulliver”, un spectacol educațional, cu muzică live, care va aduce un aer proaspăt spiritului artistic constănțean, un spectacol aparte dedicat micuților cu vârsta de peste trei ani.

“Teatrul pentru copii și tineret demarează după această pandemie cu spectacolul tinerei regizoare Eliza Păuna, scenografia de Maria Nicola, compozitorul muzicii este Claudiu Fălămaș. Din distribuţie, fac parte Alin Potop, Graţian Prisăcariu, Ion Ciolan, Arina Cojocaru, Rovena Parashivoi şi Andrei Stroescu”, ne-a spus directorul artistic Tiberiu Roșu.

La acest moment, atelierele de producție ale teatrului au terminat decorurile, recuzita și costumele pentru acest spectacol, repetițiile finale urmând să aibă loc la sfârșitul lunii iunie 2020.

“Eu personal mă pregătesc pentru acest spectacol de cinci luni, dar cu actorii pregătim spectacolul de aproximativ o lună. Preconizăm că în cinci zile va fi gata”, ne-a spus tânăra regizoare Eliza Păuna.

Din păcate, premiera va fi lansată la o dată ulterioară, în funcție de evoluţia pandemiei de coronavirus cu care ne confruntăm. “Deocamdată va rămâne la acest stadiu de repetiții finalizate. Noi vom filma spectacolul, după care, în măsura în care se va putea da drumul la teatru, vom da premiera oficială”, ne-a mai spus directorul artistic Tiberiu Roșu.

“Spectacolul este gândit într-un fel anume în ceea ce privește scenografia și am strica din calitatea acestui spectacol dacă s-ar ține altundeva”, a completat regizoarea spectacolului.

Un spectacol pentru copii, cu învățăminte și pentru adulți 

“Ideea acestui spectacol a venit din propria mea experiență. Din momentul când am citit textul mi-am regăsit experiențele proprii acolo. Textul este o adaptare după Gelu Naum a cărții “Cel mai mare Guliver”, este o adaptare pe care am făcut-o eu pentru Teatrul “Căluțul de Mare”. Este o adaptare în versuri. Este povestea unui băiețel, a lui Matei, care își dorește foarte mult să crească. Copiii vor descoperi ce se întâmplă atunci când vrei să crești. Nu vorbim doar despre crescut în înălțime ci și de nevoia de a cuceri, de a călători, de a cunoaște lumea, dacă ești pregătit de asta sau nu și ce ți se întâmplă când ți se face dor să fii mic.”, ne-a mai dezvăluit tânăra regizoare.

Spectacolul se adresează copiilor, dar și adulților care pot vedea pericolul care poate exista în societate atunci când copiii nu sunt pregătiți din punct de vedere al educației să lase o lume mai bună în urma lor.

Unul din cei cinci actori care fac parte din distribuția spectacolului, Andrei Stoescu, va cânta live și la chitară. “Aici am găsit o echipă foarte bună, actorii au multe abilități și atunci asta te ajută pe tine ca regizor pentru că poți să lucrezi destul de mult și pe mai multe planuri. Ei cântă foarte bine, se mișcă bine pe scenă ceea ce este un mare plus al echipei”, a mai spus Eliza Păuna.

Regizoarea Eliza Păuna se află la al treilea spectacol de care se ocupă, celelalte două fiind “Regele Moare”- Teatrul Țăndărică și “Hermand visează” – Teatrul Gong – Sibiu.

Ideea colaborării cu Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” i-a aparținut directorulului artistic Tiberiu Roșu care a asistat la un spectacol pus în scenă de Eliza Păuna. “Am contactat-o pe Eliza Păuna pentru a aduce pe scena noastră un alt tip de spectacol”, ne-a mai spus Tiberiu Roșu.

Directorul artistic despre „Alice în ţara oglinzilor”: “Va fi un spectacol puternic, de imagine”

De asemenea, din 2 iulie, actorii vor începe repetițiile la o altă piesă, „Alice în ţara oglinzilor”. “Este un spectacol de teatru – dans

De data aceasta, este vorba despre un spectacol recomandat copiilor cu vârsta de peste opt ani, o piesă plină de vitalitate şi energie, în care regizorul și scenograful Ștefan Lupu combină mișcarea coregrafică cu un text dinamizant, un tot unitar, care solicită colectivul artistic, dezvoltând un impact atât vizual, cât și emoțional asupra publicului.

Scenografia este realizată de Anda Pop, muzica de Mihai Dobre (din trupa „Șuie Paparude”), iar video-proiecțiile sunt realizate de Andrei Cozlac.

“Cel mai probabil vom opri repetițiile la începutul lui august și vom relua în septembrie. 1 octombrie am fixat ca fiind data premierei. Este un spectacol mai mare, tip eveniment, mare ca și distribuție, ca anvergură, ca propunere, ca eveniment pentru Constanța care nu a mai avut până acum un astfel de eveniment. Este un spectacol care se bazează pe mișcarre corporală în stilul teatrului dans. Textul este însoțit de mișcare. Nu este teatru și dans ci teatru însoțit de mișcare. Va fi un spectacol puternic de imagine, de mare efect. Se adresează copiilor de la 8 ani în sus, dar și adolescenților”, ne-a mai spus directorul artistic Tiberiu Roșu.

Citește și:

Teatrul pentru Copii Și Tineret “Căluțul de Mare” pregătește două premiere

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar