(FOTO) Sală arhiplină la spectacolul aniversar „Mituri dobrogene” pus în scenă de actorii Teatrului „Căluțul de Mare” și de studenții Facultății de Arte a Universității „Ovidius”, de Ziua Dobrogei
Cultură
Sala de spectacol a Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” a fost arhiplină seara trecută. Zeci de tineri, dar nu numai, au asistat la spectacolul aniversar „Mituri dobrogene” organizat în parteneriat cu Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” care a avut la bază adaptări după legendele spațiului dobrogean publicate în „Poveștile Mării Negre”, antologie aparținând scriitorului constănțean Cristian Cealera.
Regia artistică a acestui inedit spectacol a fost semnată de Aurel Palade, directorul instituției de cultură, iar ideea organizării acestuia a fost una mai veche care a putut fi pusă în practică abia acum.
Spectactorii, cu mic, cu mare, au fost fascinați de spectacolul care a avut la bază mituri și legende dobrogene.
„Primul impact a fost în momentul în care am văzut că sala se umple. Știind că la momentul în care noi am programat spectacolul sunt și alte evenimente organizate de Ziua Dobrogei, nu m-am gândit că o să fie sala plină. A fost sală plină și anul trecut la specatcolul de Ziua Dobrogei, noi avem un public fidel care este alături de noi de fiecare dată. Este un spectacol inedit și prin faptul că în el joacă și studenții Universității Ovidius”, ne-a declarat actorul Dan Cojocaru.
Spectacolul a fost pregătit în aproximativ două săptămâni și jumătate, răstimp în care activitatea teatrului a fost una normală, astfel că toată lumea a făcut un efort pentru ca totul să iasă așa cum trebuie.
„Pentru spectatori mesajul pornește chiar de la numele volumelor scrise de Cristian Celera. Dobrogea are poveștile și legendele locului care se pot transforma oricând într-un spectacol. Poveștile acestea ne vorbesc despre tradițiile și folclorul dobrogenilor. Poveștile nostre sunt frumoase și merită poveștite copiilor noștri”, ne-a mai spus Cojocaru.
De altfel, acesta nu este primul spectacol care se joacă pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret și care are la bază poveștile lui Cristian Cealera. Și în urmă cu câțiva ani, înaintea pandemiei, a fost pus în scenă un spectacol scurt care a avut și atunci priză la public, dar și un altul, tip lectură.
„Acum nu a fost doar un spectacol de teatru, este multă proiecție video, filmări făcute în teren cu tot ceea ce are mai reprezentativ Dobrogea pentru spectacolul pe care l-am realizat”, ne-a spus actorul Dan Cojocaru cel care a fost povestitorul din „Mituri dobrogene”, care a legat cele două povești prezentate în spectacol, „Balaurul înaripat și Zeul Poseidon” și „Povestea părintelui Teotim” – primul arhiepiscop al Tomisului.
Regia artistică a spectacolului este semnată de Aurel Palade, muzica originală îi aparține lui Erin Dăneț iar scenografia și costumele au fost realizate de Elena Cozlovschi.
În distribuție i-am putut vedea pe Grațian Prisacariu, Emanuel Cristoiu, Adi Gheo, Dan Cojocaru și studenții Francisc Rotaru, Claudiu-Daniel Popa, Gabriel Roșu, Dumitru Alin Romulus Samfiroiu, Tudor Cioboteanu, Betty Blumetti, Leticia Albu.
Citește și: