FOTO VIDEO Finalul celei de-a treia ediții a SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului aduce un bilanț spectaculos
Cultură
Astăzi a avut loc conferința care marchează încheierea celei de-a treia ediții a „SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, iulie – septembrie 2024”.
Evenimentul a fost organizat de Teatrul de Stat Constanța, cu sprijinul și finanțarea Consiliului Județean, având ca partener principal Primăria Municipiului Constanța și ca sponsor principal furnizorul de energie PPC.
„Anul acesta au participat numeroase teatre și am avut proiecte și spectacole. Publicul a fost mult mai numeros decât în anii anteriori. Am invitat patru spectacole din țară, care sunt greu de adaptat la noi, însă cu sprijinul Casei de Cultură am reușit să le punem în scenă. Ieri, la ultimul spectacol, sala a fost arhiplină”, a declarat Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța.
În cele nouă săptămâni de 𝐒𝐄𝐀𝐒, Constanța a fost gazda unui adevărat festival al artelor spectacolului. Peste 40 de evenimente, de la spectacole și concerte, până la teatru de stradă și instalații new media, au captivat publicul.
Peste 30 de teatre și companii au fost invitate, aducând la malul mării peste 600 de invitați.
Record de spectatori
Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, a precizat că ediția din acest an a fost un succes în comparație cu anii anteriori. Numărul estimat de spectatori din această ediție a depășit 80.000.
1.000 de invitați, actori, regizori și artiști au participat la evenimentele organizate în 12 locații din oraș pe parcursul celor nouă săptămâni. În total s-au vândut 14.000 de bilete.
Deși anul acesta secțiunea Sea Street a fost redusă la un singur weekend, din cauza lipsei finanțării din partea Primăriei Constanța. Inițial, municipalitatea promisese că va aloca 1,5 milioane, însă, într-un final, nu a mai fost transferată nicio sumă.
Totuși, organizatorii au reușit să o susțină din bugetul oferit de Consiliul Județean.
„A fost o situație dificilă, dar am reușit să nu abandonăm această secțiune, cu ajutorul subvenției primite”, a explicat Șimșensohn.
La această secțiune au participat companii de teatru de stradă din Franța, dar și Teatrul Țăndărică, care a oferit spectacole pentru copii în Parcul Gării.
Evenimentele s-au desfășurat în șase locații emblematice: Teatrul de Vară Soveja, Grădina Tomis, Casa de Cultură a Sindicatelor, Sala Ovidiu din incinta Hotelului Continental Forum, BCR Youth Hub și Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța.
Unul dintre momentele de vârf ale stagiunii a fost concertul Corului Madrigal, pentru care bugetul a fost suplimentat de Consiliul Județean, la cererea managerului TSC.
„La primul concert, toate cele 1.300 de locuri au fost ocupate cu 40 de minute înainte de începerea evenimentului, iar alte 2.000 de persoane au stat în picioare”, a menționat Șimșensohn. Succesul a continuat și la Delfinariu, unde sala a fost arhiplină, iar concertul s-a clasat în topul vânzărilor.
Un aspect inovator al acestei ediții a fost accesibilizarea spectacolelor pentru persoanele cu deficiențe de auz.
„Am avut șapte spectacole traduse în limbajul semnelor, iar unele dintre ele au fost traduse chiar de trei interpreți simultan, ceea ce reprezintă o premieră națională”, a subliniat managerul.
Bugetul total al Stagiunii Estivale a fost de 4.880.000 de lei, cu o alocare de 700.000 de lei pentru secțiunea „Sea Street”.
Bugetul rămâne totuși unul modest în comparație cu alte festivaluri majore, cum ar fi Festivalul de la Sibiu, care primește 21 de milioane de lei doar din partea autorităților locale și centrale. De remarcat faptul că 15 milioane vin numai de la Primăria Sibiu.
„Noi am avut cinci milioane de lei pentru nouă săptămâni de spectacole și ne dorim să creștem și noi în viitor”, a afirmat directorul Teatrului de Stat Constanța.
Citește și:
Spectacolul Scripcarul pe acoperiș, joi, pe scena Casei de Cultură Constanța, în cadrul SEAS