Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, parte în procesul Greenpeace pentru Neptun Deep. Părțile se pregătesc de un nou termen
Economie
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a fost dată în judecată de Greenpeace în legătură cu proiectul Neptun Deep, procesul fiind pe rolul instanțelor din București. Acum, părțile se pregătesc de un nou termen de judecată, programat să se desfășoare la data de 18 noiembrie 2024, de la ora 11.00.
Cazul se judecă în procedura urgentă la Tribunalul Bucuerști, unde Greenpeace România cere suspendarea Acordului de mediu nr. 14/28.06.2024, emis pentru proiectul Neptun Deep.
Ce spune Greenpeace despre acordul contestat
Potrivit Greenpeace, la emiterea Acordului s-ar fi încălcat dispozițiile legale de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și ar fi fost tratate superficial procedurile asociate.
Printre încălcările menționate, reprezentanții Greenpeace au amintit o neevaluare corespunzătoare a impactului asupra biodiversității marine, lipsa evaluării riscurilor de deteriorare imediată din cauza conflictelor militare, dar și lipsa unei consultări publice efective.
Acum, toate aceste aspecte sunt analizate de către judecătorii de la Tribunalul București, care vor decide dacă se impune sau nu suspendarea acordului de mediu.
Suspendare executare act administrativ
Dosarul de la Tribunalul București are indicativul 30529/3/2024, a fost înregistrat pe rolul Secției a II-a de Contencios administrativ și fiscal a instanței la data de 6 septembrie 2024 și are ca obiect o cerere de „suspendare executare act administrativ Acord nr. 14/28.06.2024“.
Părți în cauză sunt reclamanta Fundația Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) Romania și pârâții Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) SRL – Fosta Exxonmobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) și OMV Petrom SA.
După o amânare de la primul termen, din 7 octombrie 2024, pentru a se lua cunoștință de actele depuse în proces, judecătorii bucureșteni vor deschide din nou dosarul luni, 18 noiembrie 2024.
Oricare va fi decizia Tribunalului București în cauză, aceasta va putea fi ulterior atacată în recurs, la Curtea de Apel București.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: