Anunț BNR: Ce se întâmplă cu ratele în 2025 și ce schimbare surprinzătoare se petrece pe piața imobiliară

Economie
BNR a făcut vineri prima decizie importantă referitoare la ratele românilor pentru anul 2025, anunțând că persoanele care au credite nu vor fi nevoite să scoată mai mulți bani din buzunare. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, iar această decizie a fost anunțată oficial de către banca centrală.
În același timp, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să menţină rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a stabilit rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an. De asemenea, au fost păstrate nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale instituțiilor de credit.
În 2024, Banca Națională a decis de două ori reducerea ratei dobânzii cheie, mai întâi în iulie, când aceasta a fost coborâtă de la 7% pe an la 6,75% pe an, iar apoi în august la 6,5% pe an. Această dobândă cheie nu a suferit modificări de la începutul anului 2023.
Pe de altă parte, pe piața imobiliară din România se observă un trend neașteptat, având în vedere prețurile extrem de mari. Aproape jumătate dintre cumpărătorii de locuințe nu mai pun accent pe zona în care se află locuința pe care doresc să o achiziționeze. Această schimbare a preferințelor se datorează dificultății financiare și costurilor ridicate, iar 44% dintre români consideră că prețul este mai important decât locația atunci când își aleg o locuință, conform unui studiu recent. Studiul European Housing Trend Report realizat de RE/MAX Europe în 2024 arată că piața imobiliară europeană este una a contrastelor.
Deși dorința de a achiziționa o proprietate este în creștere la nivelul întregului continent, impactul financiar variază semnificativ în funcție de regiune. În România, 44% dintre cumpărători prioritizează costul mai mult decât locația atunci când aleg o locuință. La nivel european, aproximativ două treimi dintre europeni amână achiziția unei locuințe din cauza costurilor mari, iar 40% dintre aceștia consideră că economisirea pentru avansul necesar este o provocare. În plus, 44% dintre europeni afirmă că se simt confortabil cu cheltuielile lunare legate de locuință, în timp ce 37% se descurcă cu aceste cheltuieli făcând compromisuri, iar 19% întâmpină dificultăți în a-și plăti ratele, chiriile și utilitățile. Situația diferă mult pe continent: în Elveția, 9 din 10 cetățeni fac față ușor cheltuielilor locative, în timp ce în Turcia, 3 din 10 oameni apelează la împrumuturi pentru a susține costurile.
De asemenea, aproximativ 3 din 10 europeni ar fi dispuși să se mute într-un oraș mai mic pentru a reduce costurile de trai, iar un sfert dintre cetățenii continentului ar fi gata să se mute într-o altă țară pentru a beneficia de costuri de viață mai mici. În cazul românilor, 22% ar fi dispuși să se mute chiar peste granițe pentru a scăpa de costurile ridicate.
Studiul mai arată că 69% dintre europeni dețin propria locuință, iar 25% dintre aceștia au o a doua locuință, majoritatea neutilizând-o în scopuri de investiție, ci ca o opțiune de vacanță sau pentru pensionare.