Vacanță
Vacanță
În cursul zilei de ieri, Federația Patronatelor din Turismul Românesc a transmis clarificări privind introducerea taxei speciale pentru promovarea turistică în cazul cetățenilor români care călătoresc în străinătate. Astăzi, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România anunță că se disociază ferm de propunerea menționată anterior.

Valentin Șoneriu, președintele FPIOR, a declarat că FPIOR reprezintă mii de operatori HORECA din 18 județe ale României, susține și promovează interesele industriei ospitalității din România, însă libera circulație a cetățenilor români este „un drept fundamental care nu poate fi «amendat» sau sancționat”.

„Nu am făcut parte din nici un grup de discuții sau întâlniri pe aceasta temă și nu susținem, în nicio variantă, o asemenea propunere.

FPIOR reprezintă mii de operatori HORECA din 18 județe ale României – destinații turistice românești și susține și promovează interesele industriei ospitalității din România – dar libera circulație a cetățenilor români este un drept fundamental care nu poate fi «amendat» sau sancționat.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Destinațiile de vacantă românești trebuie să concureze între ele în preferințele românilor si se află in mod liber și necondiționat în concurență cu destinațiile externe.

Nu putem sancționa turistul român pentru că alege Turcia sau Grecia, in timp ce autoritățile locale si centrale și chiar și unii dintre operatorii privați nu reușesc sa coaguleze strategii de dezvoltare și promovare a turismului în Destinațiile românești și – mai grav, o strategie la nivel național”, a declarat Valentin Șoneriu, președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității România.

„Ne opunem categoric unei asemenea propuneri!”

Corina Martin, secretar general al FPIOR a explicat că este inadmisibil ca turistul român să fie sancționat pentru „ineficiența statului” a îi atrage pe aceștia în țară. Totodată, ea a mai precizat că este misiunea și răspunderea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în coerență și permanent dialog cu Organizațiile de Management al Destinației locale, județene și regionale.

„Inadmisibil, să ne gândim să sancționăm turistul roman pentru ineficiența statului de a atrage turiști în România. Ne opunem categoric unei asemenea propuneri!

Considerăm că este misiunea și răspunderea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în coerență și permanent dialog cu Organizațiile de Management al Destinației (OMD) locale, județene și regionale – să deruleze un management serios și responsabil în cheltuirea eficientă a banilor colectați din taxele percepute de la turiști (City Tax) și de la operatorii din turism (Taxa de Promovare a turismului) – în așa fel încât să atragă creșterea numărului de turiști in destinații din România și creșterea contribuției acestei industrii a Turismului la PIB.

Trebuie să putem vedea mai repede, în sfârșit, performanțe în a atrage mai mulți turiști în România – dar de aceste obiective nu pot fi răspunzători cetățenii români, care sunt liberi sa aleagă unde doresc să își petreacă vacanța sau o călătorie – în funcție de preferințe, de oferte și de atractivitatea acestora, de pachetele de servicii oferite și, desigur, de tarifele ofertate”, a explicat Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității România.

Iată cum motivează FPTR această taxă pentru care FPIOR se opune:

FPTR susține înființarea Organizației de Management al Destinației la nivel național, cu scopul de a revoluționa și susține promovarea dinamică și sustenabilă a României. Această inițiativă are ca obiectiv ca, în următorii 4-5 ani, contribuția turismului la Produsul Intern Brut al țării să atingă procentul de 8-10%,

Cu siguranță, în următorii 2 ani, bugetul consolidat al statului nu va putea aloca resurse suficiente pentru o promovare eficientă a țării noastre,

Avem în vedere posibilitatea de a obține anual aproximativ 15 milioane de euro anual (potrivit estimărilor FPTR) pentru promovarea turismului; aceste fonduri vor fi puse la dispoziția OMD-ului național prin introducerea unei taxe speciale de promovare,

În prezent, analizăm posibilitatea ca această taxă să fie percepută ca o sumă fixă pentru întregul sejur sau ca o cotizație pentru fiecare zi de călătorie în străinătate pentru cetățenii români,

Taxa de promovare turistică va fi colectată de către agențiile de turism, platformele de rezervări, și alți intermediari similari, fiind apoi virată lunar în contul OMD-ului național, într-un mod similar cu colectarea taxei speciale de promovare – denumită și „taxa de stațiune” sau „city tax” – de către unitățile de cazare,

Se analizează un proiect mai vechi promovat de o altă organizatie patronală din industria turismului, care propune instituirea unei taxe similare în valoare de 1 euro pentru fiecare bilet de avion vândut pentru zborurile către destinații externe.

Un argument important în această discuție este exemplul Turciei, unde turismul contribuie cu 10% la PIB și unde cetățenii turci sunt supuși unei taxe fixe de 12 euro pentru fiecare călătorie în străinătate.

În aceste condiții, FPTR consideră că OMD-ul național, condus de profesioniști eficienți, cu un buget final de aproximativ 20-25 de milioane de euro, care include și contribuția statului pentru promovare turistică, poate juca un rol crucial în promovarea țării noastre, contribuind astfel la atingerea obiectivului nostru de a crește ponderea turismului la PIB-ul României la nivelul de 8-10% în următorii 4-5 ani”.

Foto: ILUSTRATIV (Image by lifeforstock on Freepik)

Citește și:

Patronatele din turism vor ca românii care merg în vacanță peste hotare să plătească o taxă

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.