Oil Terminal S.A. încheie un parteneriat cu Euronova Energies S.A. pentru construcția unui terminal de bitum în Portul Constanța

Economie
Consiliul de Administrație al OIL TERMINAL S.A. a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru data de 12.08.2024, ora 10.00, având pe ordinea de zi aprobarea încheierii unui acord de parteneriat între Oil Terminal S.A. și Euronova Energies S.A. în scopul construcției și exploatării ulterioare exclusive a unui terminal de bitum în secția platforma Port a societății.
Astfel, potrivit datelor publicate pe Bursa de Valori București, pe ordinea de zi se regăsește și punctul care face referire la aprobarea încheierii unui Contract de prestări servicii între Oil Terminal S.A. și Euronova Energies privind exploatarea exclusivă a terminalului de bitum, dar și a altui contract referitor la exploatarea exclusivă a terminalului de bitum.
De asemenea, pe ordinea de zi se regăsește și punctul ce vizează Directorului General, Directorului Financiar, Directorului Dezvoltare, Director Comercial, Șef Birou Juridic Litigii sau înlocuitorii de drept ai persoanelor împuternicite să reprezinte societatea în relațiile cu Euronova Energies S.A., cu notarul public și să semneze în numele și pentru Societate Acordul de Parteneriat, actele adiționale la acesta, precum și orice alte înscrisuri necesare în derularea relației contractuale cu Euronova Energies pentru implementarea acordurilor mai sus menționate.
În cazul în care, la data de 12.08.2024, nu sunt îndeplinite condițiile de cvorum prevăzute de lege, următoarea Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor, se va desfășura în dată de 13.08.2024, orele 10:00, în același loc și cu aceeași ordine de zi.
Proiectul de construire a unui terminalul de bitum este inclus în Strategia de Dezvoltare și a Planului de administrare 2023 – 2027
În septembrie 2023, pe site-ul Bursei de Valori București, SC Oil Terminal SA publica o informare legată de intenția de a dezvolta un parteneriat pentru construcția unui terminal de bitum.
Potrivit anunțului publicat în luna septembrie 2023, societatea OIL TERMINAL S.A informa acționarii și investitorii că, în baza Strategiei de Dezvoltare și a Planului de administrare 2023 – 2027, în care este prevăzută ca și direcție de diversificare a portofoliului de produse derulate includerea bitumului, își exprimă intenția inițierii demersurilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect de construcție a unui terminal de bitum.
Oil Terminal justifică faptul că nu deține surse proprii pentru implementarea unor astfel de proiecte de dezvoltare, societatea fiind interesată de constituirea unor parteneriate în acest sens.
La finalul anului 2023, societatea Oil Terminal transmitea acționarilor și investitorilor că până la termenul limită – 20 decembrie 2023, au fost depuse oferte privind constituirea unui parteneriat pentru construcția unui terminal de bitum în depozitul Port al Oil Terminal de către șapte firme din cele opt înscrise.
Astfel, cele șapte firme care au depus oferte, din cele opt care s-au arătat interesate de proiect sunt:
- Socar Petroleum S.A. – subsidiara românească a gigantului petrolier de stat omonim al Azerbaidjanului, SOCAR, intrată pe piața din România în 20211 s-a alăturat din mers listei de potențiali investitori. Compania deține circa 70 de benzinării în România, importă și distribuie pe plan local și produse petrochimice, precum metanol, uree, polietilenă și polipropinenă, operând trei depozite, la Teiuș, Onești și Constanța.
- Takida Terminal S.R.L. – angrosist de combustibili înființat anul trecut și controlat de omul de afaceri Constantin Leonov, din Republica Moldova
- Frial S.A. – operator logistic și de depozitare în Portul Constanța controlat indirect și condus de omul de afaceri libanez Fouad Khayat, business cu rulaj de peste 28 milioane lei anul trecut;
- OMV Petrom S.A. – este cea mai mare Companie de energie din Europa de Sud-Est și este activă de-a lungul întregului lanț valoric al energiei: de la explorarea și producția de țiței și gaze, până la rafinare și distribuția de carburanți și, mai departe, la generarea de energie electrică, precum și comercializarea gazelor naturale și a energiei electrice.
- Vitaro Energy S.R.L. – subsidiară românească a conglomeratului de trading de mărfuri Vitol, cu cifră de afaceri de aproape 100 milioane lei în 2022
- Trafigura Pte Ltd – divizia din Singapore a gigantului omonim al tradingului de mărfuri
- Euronova Energies S.A. – trader de țiței și produse petroliere înregistrat în Elveția, client al Oil Terminal;
În ședința din data de 23.02.2024 Consiliul de Administrație al Oil Terminal a avizat Raportul procedurii întocmit de către Comisia de evaluare și a convocat ședința AGEA ce a avut loc în data de 28/29.03.2024 pentru constituirea parteneriatului.
Euronova Energies SA este un trader elvețian de produse petroliere și gaz care mai deține birouri și în Emiratele Arabe Unite și Serbia, este ofertantul clasat pe primul loc.
Euronova Energies comercializează, transportă și depozitează țiței și produse rafinate pe piața din Europa de Sud-Est. Compania are capacități de stocare pe coasta Mării Adriatice, dar și la Marea Neagră, potrivit datelor de pe site-ul propriu al companiei. Compania are sedii la Geneva (Elveția), Dubai (EAU) și Novi Sad (Serbia).
Euronova vine cu banii și logistica, Oil Terminal pune la dispoziție spațiul – Platforma Port situată în incinta portului Constanța, Dana 69.
Terminalul de bitum va oferi următoarele operațiuni:
- Livrarea de bitum prin descărcarea navelor maritime în rezervoare de stocare;
- Depozitarea cu facilități de încălzire sau menținere a temperaturii produsului la o temperatura cuprinsă între 130-170 grd C;
- Transferul bitumului din rezervorul principal de stocare în rezervoare intermediare în scopul încărcării în mijloace de transport;
- Încărcarea bitumului în vagoane de cale ferată, camioane, barje fluviale.
Se va avea în vedere construcția următoarelor instalații:
- Instalație de descărcare nave pentru o singură nava cu o singură instalație de cuplare
- Instalație de pompare care să asigure transferul bitumului între rezervoare, transferul bitumului din rezervoare terestre în mijloace de transport;
- Instalație de încălzire specifică depozitării și manipulării bitumului;
- Rezervoare terestre noi cu sisteme individuale de măsurare tip radar care să fie interconectate cu rezervoare existente în acest moment , care pot face față unei funcționari în siguranță a instalației;
- Colector în rampă CF existența în depozitul Port pentru încărcarea /descărcarea a min 20-25 vagoane CF funcție de lungimea liniei CF;
- Platforma încărcare camioane dotată cu brațe de încărcare.
Oil Terminal deține propriul depozit de depozitare produse petroliere, având contract de închiriere cu Administrația Porturilor Maritime Constanța pentru platforma situată la adresa Incinta Port, dana 69.
OIL Terminal S.A. Constanța, înființată în baza Legii 15/1990 și Hotărârii de Guvern nr. 1200/1990, este o societate publică listată la Bursa de Valori București din 1998, cu un capital social de 299.717.713,2 lei. Specializată în servicii de manipulare și depozitare pentru țiței și produse petroliere, compania deține acorduri de concesiune pentru exploatarea infrastructurilor critice și este strategic situată la intersecția importantelor coridoare de transport.
Cu o experiență de peste 125 de ani, OIL Terminal domină piața serviciilor de import-export petrolier în România și dispune de facilități extinse, inclusiv 7 dane operative în Portul Constanța și 3 depozite cu o capacitate totală de 1,4 milioane m3. Această infrastructură avansată și poziționarea sa unică fac din Oil Terminal Constanța un jucător esențial în industria energetică și logistică a României.
Citește și: