Ordinul emis de Ministerul Transporturilor cu interdicții pentru angajații de la Autoritatea Navală Română, atacat de o fostă candidată PSD la Consiliul Local Constanța

Economie
Proces cu greutate la Curtea de Apel Constanța, unde a fost contestat ordinul emis de Ministerul Transporturilor pentru a impune mai multe restricții angajaților de la Autoritatea Navală Română!
În dosarul 67/36/2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a fost chemat în judecată de Andreea Giusepina Dobre, fostă candidată PSD pentru Consiliul Local Constanța, pentru anularea unui ordin din 2005, care interzice desfășurarea unor activități de către angajații Autorității Navale Române (ANR).
Dosarul a fost înregistrat ieri, 13 februarie 2025, pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curți de Apel Constanța, iar părți în cauză sunt reclamanta Andreea Giusepina Dobre (al cărei nume se regăsește pe listele candidaturilor respinse de BEC Constanța pentru funcția de consilier local la alegerile din iunie 2024, detalii aici) și pârâtul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de anulare a unor acte administrative cu caracter normativ emise de minister, în speță fiind vorba despre Ordinul nr. 2119/2005.
Cazul este nou înregistrat la instanța de judecată, astfel că urmează ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, după parcurgerea procedurii prealabile și să se stabilească data primei înfățișări în proces.
Ce prevede Ordinul emis de Ministerul Transporturilor și atacat la Constanța
Potrivit datelor oficiale consultate de Ziarul Amprenta, Ordinul nr. 2119/2005 a fost semnat de ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre și vizează „interzicerea desfășurării unor activități de către angajații Autorității Navale Române“.
Interdicțiile impuse de Ministerul Transporturilor prin acest ordin și contestate acum la Curtea de Apel Constanța sunt ca angajații
„a) să efectueze, în calitate de membri de echipaj cu contract de muncă, voiaje pe navele comerciale maritime sau de navigație interioară, indiferent de pavilionul pe care îl arborează;
b) să încheie contracte de muncă sau de colaborare cu societățile comerciale care desfășoară activități de transport naval;
c) să desfășoare activități de consultanță juridică și auditare în conformitate cu prevederile convențiilor și codurilor internaționale la societățile comerciale care desfășoară activități de transport naval“
Conform ordinului citat, „fac excepție de la interdicția prevăzută la alin. (1) lit. a) angajații Autorității Navale Române cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, absolvenți ai unor forme de pregătire aprobate, care efectuează la bordul navelor maritime stagiul de practică necesar înscrierii la examenul de evaluare pentru obținerea brevetului de ofițer punte (Convenția STCW, Regula II/1), ofițer mecanic (Convenția STCW, Regula III/1) și ofițer electrician maritim“.
Nerespectarea interdicțiilor, se mai arată în ordin, constituie abatere disciplinară și se sancționează cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Acum, însă, rămâne de văzut ce decizie vor lua în cauză judecătorii de la Curtea de Apel Constanța cu privire la ordinul emis de Ministerul Transporturilor în 2005.
Totuși, horărârea Curții va putea fi ulterior atacată în recurs, situație în care dosarul va fi trimis pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Autoritatea Navală Română ANGAJEAZĂ: Posturi vacante la Constanța, Cernavodă și Tulcea