Parlamentul face pași către interzicerea centralelor de apartament. Ce proiect legislativ a fost adoptat recent
Economie
Camera Deputaților a aprobat recent, în calitate de cameră decizională, un proiect legislativ care modifică și completează Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, impunând noi criterii de performanță energetică pentru centralele pe gaz din apartamente. Conform acestei legi, centralele care nu corespund noilor standarde vor trebui înlocuite cu sisteme mai prietenoase cu mediul.
Expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, consideră că acest proiect este, în esență, o metodă indirectă de interzicere a folosirii centralelor pe gaz. El subliniază că proiectul a fost adoptat rapid, în contextul în care un pachet legislativ european vizează interzicerea centralelor de apartament din 2040.
Această schimbare legislativă are loc în momentul în care România se află în plină dezvoltare a rețelelor de distribuție de gaze prin programul Anghel Saligni.
Noile prevederi aprobate de Camera Deputaților stipulează că centralele de apartament vor fi înlocuite cu:
- Sisteme de termoficare bazate pe surse regenerabile de energie.
- Sisteme de termoficare bazate pe cogenerare/trigenerare.
- Racordarea la actualele rețele urbane de încălzire sau răcire.
- Pompe de căldură, panouri termice și/sau electrice solare, centrale eoliene și sisteme combinate.
- Captarea energiei din mediu prin schimbătoare de căldură sol-aer.
- Captarea energiei risipite în alte procese prin recuperatoare de căldură.
Dumitru Chisăliță menționează și faptul că se lucrează la un nou Regulament Ecodesign care va stabili noi indici de performanță energetică pentru centralele termice de apartament. Acest regulament ar putea face imposibilă utilizarea centralelor pe gaz în viitor, deschizând calea pentru eliminarea lor.
Asociația Energia Inteligentă susține că România ar trebui să obțină o derogare până în 2050, argumentând că țara se pregătește să investească miliarde de euro în exploatarea gazelor din Marea Neagră și în dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție de gaze. În timp ce alte țări europene reduc accesul la gaze, România are o schemă de consum diferită și nu este încă pregătită tehnic și financiar pentru a trece la alte surse de energie.
În prezent, aproximativ 2,5 milioane de locuințe din România folosesc centrale termice pe gaz. Potrivit Ministerului Energiei, România are circa 8,5 milioane de locuințe, dintre care 7,5 milioane sunt locuite. Din acestea, 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar 2,7 milioane sunt apartamente în blocuri de locuit.
Dumitru Chisăliță subliniază că o tranziție rapidă la centrale electrice ar necesita o redimensionare majoră a rețelelor electrice, ceea ce ar fi dificil de realizat. El concluzionează că România ar trebui să comunice clar punctul său de vedere și să evidențieze progresele anterioare în reducerea emisiilor de carbon, sugerând că regulile stricte ar trebui aplicate gradual, mai ales pentru proiectele noi, potrivit profit.ro.
Sursă foto: Freepik
Vai de capul vostru de politicieni