Fiscalizarea bacșișului
Fiscalizarea bacșișului
Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede aplicarea unui impozit unic de 10% pe bacșișul lăsat de clienți la restaurante.

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța și președintele Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci a declarat că angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus, doar să înmâneze clientului nota de plată.

”Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

Bacșișul poate fi plătit atât în numerar, cât și cu cardul

Bogdan Huțucă a menționat că bacșișul poate vi achitat și prin intermediul cardului bancar, dat fiind faptul că, în ultimii ani s-a extins această modalitate de plată.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explică Huțucă.

Bacșișul nu poate fi reconsiderat de autoritățile fiscale

De asemenea, legislativ, se stabilește că bacșișul nu poate fi reconsiderat de autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor. Operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați.

Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Proiectul urmează să ajungă la votul final în plenul Camerei Deputaților.

Sursa: www.g4media.ro

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Citește și:

Sprijin financiar de 750 de MILIOANE de euro pentru domeniul HoReCa! Vezi care sunt condițiile

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.