Contract vânzare - cumpărare
Contract vânzare - cumpărare
Din acest an, proprietarii trebuie să respecte noi reguli, având în vedere modificarea Codului Fiscal de anul trecut, scrie Avocatnet.ro.

A fost eliminat plafonul neimpozabil existent înainte, adică se impozitează venitul obținut din vânzarea unei locuințe, indiferent de valoarea ei, iar valoarea impozitului se stabilește în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut proprietățile.

Astfel, noutățile legilative din OG 16/2022 nu mai amintesc despre plafonul de 450.000 de lei, care se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor.

Dreptul de proprietate poate fi atestat prin documente precum contractul de vânzare-cumpărare, cel de donație, certificatul de moștenitor etc.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În ceea ce privește impozitarea efectivă, de la începutul anului au fost introduse două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, ce se aplică în funcție de perioada în care a fost deținută proprietatea vândută:

  • 3% – Pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani, inclusiv;
  • 1% – Pentru imobilele menționate anterior, deținute o perioadă mai mare de trei ani.

Potrivit Codului Fiscal, există și situații în care nu se plătește impozit pe venitul obținut din transferul proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul personal. Concret, nu se datorează impozit în următoarele cazuri:

  • Atunci când terenurile și construcțiile sunt dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
  • Când dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți;
  • În cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare;
  • Când dreptul de proprietate se constată în condițiile Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare ;
  • În cazul dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată.

Sursa: www.avocatnet.ro

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Citește și:

Românii vor plăti mai mulți bani pentru asigurări! În caz contrar, riscă AMENZI

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.