Parlamentul din Macedonia a aprobat astăzi un amendament la constituţie prin care se redenumeşte ţara ca fiind Republica Macedoniei de Nord. Astfel se încheie o dispută de 27 de ani, scrie Reuters.

Dintre deputaţi, 81 au votat în favoarea modificării numelui. Reprezentanţii partidului de opoziţie VMRO-DPMNE au boicotat votul, scrie news.ro.

Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord privind numele în iunie însă Macedonia va începe să folosească noua denumire după ce acest lucru va fi aprobat şi de parlamentul de la Atena.

Grecia a blocat aspiraţiile Macedoniei de adera la UE şi NATO din cauza numelui ţării, despre care susţine că sugerează cereri teritoriale privind o provincie din Grecia cu aceeaşi denumire.

Acordul – vizând să pună capăt unui litigiu vechi de aproape 30 de ani – este susţinut de UE şi Statele Unite, întrucât el urmează să deschidă calea aderăii acestei mici ţări balcanice la UE şi NATO. Însă, în Grecia, acordul greco-macedonean se află în centrul unei polemici şi riscă să pună la încercare fragila majoritate guvernamentală într-un vot asupra acestui acord în Parlamentul grec.

Citește și:

Acord istoric. Macedonia îşi schimbă numele

Referendum în Macedonia. Decizia care va marca viața cetățenilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.