Schimb de experiență la școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța
Schimb de experiență la școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța
Săptămâna trecută, în zilele de 28 și 29 noiembrie, la Școala Gimnazială Numărul 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța a avut loc un schimb de experiență de tipul job shadowing în care au fost implicate cadre didactice ale instituției constănțene și cinci psihologi educaționali din Malta.

Schimbul de experiență a avut loc sub îndrumarea lui Christopher Bugeja, responsabilul departamentului Alfabetizare și calcul al Secretariat for Catholic Education din Floriana. Instituția malteză servește drept legătură importantă cu Departamentul de Educație din cadrul Ministerului Educației și Sportului și al Uniunii Profesorilor din Malta și al altor părți interesate din domeniul educației, oferind sprijin administrativ, curricular și psiho-social școlilor Bisericii.

Secretariatul administrează procesul de admitere în școlile Bisericii la diferite niveluri de studiu.

Schimb de experientă
Schimb de experientă

Profesorii maltezi au asistat la activități centrate, în principal, pe matematică, respectiv informatică și Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC), dar într-o abordare integrată, corespunzătoare cerințelor educative celor mai moderne din didactica actuală.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Acestea au fost susținute de către profesorii pentru învățământul primar Neli Dimancea, Iuliana Vizan, Daniela Machedon, Tamara-Lavinia Cășuneanu-Păunescu, respectiv de către profesor Andreea Popovici, la nivel gimnazial.

Schimb de experiență la școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța
Schimb de experiență la școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța

Oaspeții maltezi au remarcat aspecte precum: seriozitatea și implicarea cadrelor didactice, nivelul foarte ridicat al copiilor și interesul acestora pentru învățare, în general, simțind o foarte puternică motivare din partea elevilor, precum și faptul că programele școlare românești conțin elemente de conținut peste nivelul echivalent maltez.

Tradițiile și istoria României, omagiate la schimbul de experiență

De asemenea, deoarece schimbul de experiență s-a desfășurat în preajma a doua mari sărbători, una  religioasă, Sfântul Andrei, respectiv Ziua Națională a României, a fost o ocazie nemaipomenită pentru partenerii de proiect ai școlii constănțene să cunoască atât elemente ce țin de tradiția sărbătorilor de iarnă în țara noastră, cât și elemente de istorie care au dus la formarea statului național român unitar, participând la activități extracurriculare cu aceste teme.

Activitățile care au omagiat aceste evenimente au fost pregătite de profesorii pentru învățământul primar primar Anca Medeșan, Victorița Chirică și Tamara-Lavinia Cășuneanu-Păunescu, împreună cu profesor Constantina Lepădatu.

Schimb de experiență la școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța
Schimb de experiență la școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța

„Colegii noștri maltezi au avut o scurta întâlnire și cu psihologul nostru școlar, prof.dr. Laura Simion.  Au fost extrem de interesați de actul educațional, de profesori, de școală și de sistem.

Au fost foarte impresionați de implicare, de dotări, de inteligența elevilor, de capacitatea lor de concentrare, de faptul că avem manuale digitale gratuite, de ospitalitatea noastră, de implicarea în activitățile extrașcolare, adică acelea legate de Ziua Națională, de mâncare: sarmale, mămăligă, cozonac și plăcinte macedonești.

Ne-au rugat, în final, să îi avem în vedere pentru proiecte viitoare ale școlii ce ar putea fi făcute împreună.”, a precizat coordonatoarea proiectului, profesor Nicoleta Bercaru.

Schimb de experiență la școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța
Schimb de experiență la școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța

Mesele rotunde care au urmat activităților de asistență la orele cadrelor didactice constănțene au fost deosebit de animate și au evidențiat diferențe de abordări, diferențe de sistem, dar și puncte comune.

În plus, la finalul acestora, toți cei implicați au mărturisit faptul că este deosebit de util să poți avea o perspectivă contrastivă a două sisteme de învățământ, fapt care este atât o cale de progres, cât și de autoreglare a demersurilor inițiate de fiecare la clasă.

Cadre didactice - Schimb de exeperiență Școala nr. 30 Gheorghe Țițeica
Cadre didactice – Schimb de exeperiență Școala nr. 30 Gheorghe Țițeica

„Am fost bucuroși să fim gazdele unei astfel de proiect, fiind o excelentă oportunitate pentru dezvoltarea personală și profesională a cadrelor didactice  din  școala noastră și un real schimb de bune practici, căci s-au stabilit legături între cadre didactice care activează în sisteme diferite de învățământ. Fiind prima activitate  de acest gen, am acceptat-o cu emoție, ca pe o provocare, dar feedback-ul oaspeților ne-a demonstrat ca suntem perfect ancorați în contextual european actual. Îi felicit pe colegii  implicați și îmi doresc cât mai multe activități de acest gen,  pentru că avem ce arăta!”, a declarat directorul Școlii „Gheorghe Țițeica”, profesorul de învățământ primar Florentina Țigmeanu.

Citește și:

(GALERIE FOTO) Târg de toamnă la Școala „Gheorghe Țițeica”. Ce vor face elevii cu banii strânși din vânzarea produselor

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.