FOTO Ziua Dobrogei, sărbătorită la Liceul Lucian Blaga prin momente culturale și artistice dedicate unirii istorice
Învățământ
Joi, 13 noiembrie, s-au împlinit 146 de ani de la Unirea Dobrogei cu țara în anul 1878,iar elevii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” au marcat evenimentul în sala de festivități printr-o serie de momente culturale și artistice ce fac parte din proiectul educativ „Cunoscând istoria, ne cinstim eroii”.
Momentul cultural Sărbătorim Ziua Dobrogei al liceenilor de la clasele a X-a C, a X-a D, a XI-a B și a XI-a C, coordonat de profesorii de istorie Mariana Ștefan, Nicoleta Nicolăescu și Octavian Munteanu, a debutat cu un moment introductiv referitor la semnificația istorică a zilei de 14 noiembrie pentru români și a continuat cu o prezentare Power Point despre istoria Dobrogei e cetățile antice și medievale din Dobrogea. De asemenea, panourile din sala de festivități au conținut proiectele realizate de elevi despre personalitățile marcante din epoca modernă a Dobrogei.
Un alt moment educativ a fost pregătit cu entuziasm de elevii claselor a V-a B, a VII-a B și a VII-a D. O scenetă captivantă Comorile Dobrogei a devenit un moment teatral emoționant în care un bunic povestește nepoatelor sale despre trecutul acestei regiuni de la întemeierea cetății Histria (prima colonie grecească din Dobrogea) și până în prezent.
Într-o atmosferă plină de căldură și nostalgia vremurilor de altădată, bunicul le învață pe nepoate despre istoria și frumusețea peisajelor Dobrogei, o regiune plină de comori istorice și naturale. Fiecare piatră și fiecare colț de natură au astfel o poveste de spus.
Nu în ultimul rând, Dobrogea este cunoscută pentru diversitatea sa etnică, unde comunități de români, turci, tătari, greci, aromâni și multe altele trăiesc în armonie de secole. Această zi de sărbătoare a fost un prilej de a onora și a aprecia legăturile strânse dintre aceste comunități și contribuția lor la identitatea culturală a României.
Tot acest mozaic cultural s-a reflectat în susținerea momentelor artistice speciale ale elevilor de la clasele gimnaziale și liceale, coordonate de doamna profesoară de muzică Victoria Avanu. În costume populare, copiii au adus în fața publicului o parte din spiritul Dobrogei, interpretând cu entuziasm dans tătăresc, grecesc, macedonesc, țigănesc și dobrogean (geamparale) simbolizând astfel legătura strânsă dintre comunitățile dobrogene.
Ziua Dobrogei nu a fost doar un moment de sărbătoare pentru elevii care au dovedit implicare, ci și o oportunitate de a reflecta asupra bogăției istorice și culturale a acestei regiuni.