Școlile din Constanța vor fi reabilitate: Ce spune viceprimarul Ionuț Rusu despre relocarea elevilor și orele online
Învățământ
Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Sorin Mihai, au făcut declarații importante cu privire la unitățile de învățământ care vor intra în reabilitare în anul școlar 2024-2025 și ce măsuri se vor lua pentru elevii afectați.
Inspectorul general, Sorin Mihai, a explicat că supraaglomerarea din anumite școli este cauzată de o migrație a elevilor către centrele urbane, nu de o lipsă de spațiu la nivel județean: „Această supraaglomerare se datorează unei atracții către centre. Nu este vorba despre o supraaglomerare fizică la nivelul întregului județ.
La un moment dat, administrația locală a dorit să depună un proiect pentru școli verzi, iar criteriul de eligibilitate era dat de preluarea datelor de la INS și presupunea existența unei creșteri a populației școlare.
Niciun municipiul Constanța și nici municipiul Mangalia nu au putu depune pentru că se află în descreștere școlară, deși la întregului județul nu aveam o reducere, ba chiar în ultimii ani ne-am situat la același nivel. Ne bucurăm că avem administrații locale implicate și că școlile sunt în continuă reabilitare”
Încă 23 de școli vor intra în reabilitare
Sorin Mihai a adăugat că în prezent există 15 unități de învățământ în care elevii au fost relocați, iar alte 23 vor intra în reabilitare în acest an.
„La acest moment sunt 15 unități de învățământ care au elevi relocați. Mai avem și alte unități de învățământ care au intrat în reabilitare, precum Liceul Tomis, care nu necesită relocarea elevilor. Am fost și noi anunțați că Școala de Albești a intrat într-un proces de reabilitare, unde se vor reloca elevii. Lucrările de acolo se vor finaliza în două săptămâni.
Pentru cele 23 de unități de învățământ care vor intra în reabilitare anul acesta, vom avea întâlniri cu domnul primar Vergil Chițac, care a spus că ne va convoca pe mine, pe directorul unității de învățământ și constructorul pentru a putea găsi soluții. Avem oricum discuții prealabile pentru a găsi soluții și a identifica spații, astfel încât procesul educativ să se desfășoare cu prezență fizică și continuitate”, a declarat Mihai.
Ionuț Rusu: NU se vor face ore online
Viceprimarul Ionuț Rusu a subliniat că relocarea elevilor este o prioritate, iar orele online sunt excluse ca opțiune: „Avem ceva spații unde îi putem reloca, dar nu sunt suficiente. Am avut câteva discuții avansate cu domnul inspector general astfel să ne asigurăm că nu va fi nevoie să se facă ore online.
Acolo unde nu îi vom putea reloca, putem împreună cu dumnealui să găsim soluții pentru micșorarea cursurilor, astfel încât ele să se desfășoare în trei schimburi. Aceasta este o ultimă soluție, în cazul în care nu vom găsi un spațiu unde să relocăm copiii. Este exclusă opțiunea ca orele să se desfășoare online. Nu se va întâmpla acest lucru. Avem tot suportul domnului inspector geneal și al colegilor.”
De asemenea, Rusu a menționat că există mai multe proiecte de reabilitare în derulare, iar alte contracte de execuție urmează să fie publicate în SEAP.
„Ne pregătim pentru un număr și mai mare de proiecte de reabilitare. Ne pregătim să urcăm în SEAP contractele de execuție. Avem deja două. Urmează să urcăm săptămâna această încă trei. Încercăm să găsim soluții pentru relocare, pentru a nu deranja actul educațional. Acesta este cel mai important lucru”, a declarat acesta în încheiere.
Sursă foto: Facebook
Citește și: