Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar
Consilierii locali PSD din oraşul Eforie îl acuză pe primarul Robert Şerban de gestionare defectuoasă a banului public. Mai mult, edilul orașului este acuzat de social-democrați că proiecte de importanță strategică pentru oraș – cum ar fi cel privind extinderea rețelei de alimentare cu gaze – sunt introduse, în mod constant pe ordinea suplimentară a ședinței, astfel consilierii neavând acces la informații tehnice, juridice și economice decât cu o zi înainte de ședință.

În comunicatul de presă transmis, consilierii social-democrați din Eforie aduc justificări legate de neînțelegerile care au apărut cu privire la proiectul legat de alimentarea cu gaze naturale a orașului după ședința de Consiliu Local din luna aprilie, cu atât mai mult cu cât acum, și în ședința de astăzi consilierii au din nou alte șapte proiecte de hotărâre primite ieri, pe ordinea suplimentară.

Am așteptat o nouă ședință de Consiliu Local pentru a avea prilejul de a vă explica neînțelegerile apărute la ultima ședință din luna aprilie, și manipulate de primarul Robert Șerban referitoare la proiectul privind rețeua de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie.

Cele cinci voturi împotrivă ale consilierilor PSD au fost justificate de faptul că proiectul de hotărâre, de o asemenea importanță strategică pentru oraș, a fost pus pe ordinea suplimentara a ședinței. Ceea ce înseamnă că consilierii nu au avut acces la informații tehnice, juridice și economice decât cu o zi înainte de ședință.

Referitor la acest proiect ne-a surprins și ne-a îngrijorat foarte mult faptul că din cele aproximativ 22 de milioane de lei trecute la rubrica “Alimentare cu Gaze” partea de finanțare din bugetul local este ZERO lei, suma menționată fiind suportată integral din creditul de 5 MILIOANE DE Euro contractat în 2017 de primarul Robert Șerban.”, explică în comunicatul de presă consilierii locali PSD.“Noi nu știm câți bani avem în bugetul orașului și dacă noi toți, cetățenii, vom putea plăti aceste credite și dobânzile aferente”

Consilierii PSD susțin că în ședința de Consiliu Local de astăzi, “ni se confirmă jaful pe care vrea să-l facă primarul Robert Șerban și la care noi nu putem fi părtași. Astăzi procedează la fel și aduce în pragul falimentului Primăria Eforie, punând pe ordinea SUPLIMENTARĂ de zi alte două proiecte de hotărâre, adică ” peste noapte, ca hoții”, referitoare la modificarea perioadei de gratie a creditului menționat anterior, pe motiv de “pandemie cu coronavirus”.

Prin acest proiect, primarul cere extinderea perioadei de grație din motivul real pe care îl ascunde în spatele acestei pandemii: incapacitatea de plată a creditului”

De asemenea, consilierii PSD susțin că nici măcar ei, în calitate de membri ai Consiliului local, cu atât mai puțin cetățenii, nu cunosc date despre situația financiară a orașului Eforie și în aceste condiții, edilului orașului le cere votul consilierilor pentru aprobarea unei finanțări de 4,5 milioane de lei pentru extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie pe o perioada de 10 ANI. ” Vă supunem atenției un alt proiect de hotărâre aflat tot pe ordinea suplimentară de zi care arată mai evident situația financiară a Primăriei Eforie privind cheltuirea defectuoasă a banului public cu concursul primarului Robert Șerban.

În acest proiect de hotărâre, primarul solicită aprobarea unei finanțări de 4,5 MILIOANE de lei pentru extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie pe o perioada de 10 ANI, fără a prezenta nici de această dată o analiză clară privind gradul de îndatorare al orașului Eforie, gradul REAL de colectare al orașului Eforie, fără a prezenta dobânzile și comisioanele aferente care ar fi trebuit să fie parte parte integrantă a acestei hotărâri de consiliu.

Practic, noi nu știm câți bani avem în bugetul orașului și dacă noi toți, cetățenii, vom putea plăti aceste credite și dobânzile aferente. Ar trebui fiecare dintre noi să gândim ca și cum ar fi în propria gospodarie si atunci sigur veti intelege ce va spunem!”, susțin consilierii în comunicatul de presă.

Redăm, în cele ce urmează, conținutul integral al comunicatului de presă transmis de consilierii PSD și probleme pe care le ridică aceștia:  

“Mai mult decât atât, mai depune un alt proiect de hotărâre, tot pe ordinea suplimentară, prin care primarul ne cere să îl mandatăm pe el să negocieze și să semneze în numele și pe seama orașului Eforie un alt contract de împrumut în condițiile în care cere perioadă de gratie pentru că NU are bani să plătească nici celălalt contract de împrumut. Pană în momentul de fată nu a ieșit cu o justificare a sumelor cheltuite pe lucrări, concretă și în detaliu.

Ilegalitățile pe care insistă să le promoveze, în fiecare ședință de Consiliu din necunoastere și neintelegere a primarului, a modului de funcționare a aparatului administrației publice locale, se văd și de această dată, citind proiectul cu numărul 2 de pe ordinea de zi din ședința ordinară de azi.

În cuprinsul acestueia ne cere să votăm un proiect de hotărare privind adoptarea documentației tehnico ecoomice, faza studiu de fezabilitate, a indicatorilor tehnico economici pentru obiectul de investiții “Extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie”.

Proiectul, consideram noi, este ilegal și electoral promovat, atât timp cât valoarea din devizul general este de aproape 12 milioane de lei, bani pe care Primăria Eforie nu demonstrează că îi are prevăzuți în buget și că el se va concretiza în vreun fel. Mai mult, abia după ce ne pun să votăm proiectul, pe ordinea de zi suplimentară regăsim contractarea unui credit pentru extinderea rețelei cu gaze naturale.

PSD când nu votează un astfel de proiect, o face din lipsa documentelor justificative si a ingrijorarii privind cheltuirea incorecta a banilor pe care tot noi toti in platim, si nu pentru ca este împotriva dezvoltării orașului.

Nu putem să fim părtașii ilegalităților primarului în funcție.

Trebuie să vă readucem aminte că concesionarea serviciilor publice de distribuție a gazelor naturale în orașul Eforie a avut loc în 27 Aprilie 2012, iar în prima ședință a Consiliului Local din 2012 s-a aprobat și studiul de fezabilitate al investiției. Astfel, primele lucrări au început exact în toamna acelui an. Să nu uite domnul primar Robert Șerban că în 2016 a suspendat lucrările timp de 2 ani pentru a reface licitațiile in scopul de a facilita firmelor de casă câștigarea licitațiilor refăcute. Să nu uite că grabă strică treaba!

Solicităm primarului:

  1. Să spună cetățenilor care sunt kilometri totali ai rețelei de alimentare cu gaze în orașul Eforie
  2. Câți kilometri s-au realizat din proiect până la acest moment si cat au costat?
  3. Câți locuitori ai orașului s-au conectat până în acest moment la rețeaua de gaze dat fiind că în adresa 6920/17.03.2020 către Distrigaz Sud Rețele primarul spune că serviciul de distribuție a gazelor naturale nu există in localitate?
  4. Care este eficiența investiției în condițiile în care orașul este de 4 ani râmat și în bejenie
  5. Care este modul în care au fost prioritizate investițiile în oraș dat fiind faptul că principala resursă financiară a orașului – turismul, a fost chinuit și prejudiciat de cum arată orașul în ultimii patru ani, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie pentru care nu a luat nicio masură economică de susținere.

Un alt subiect, foarte important care arată ilegalitățile făcute de primarul Robert Șerban face referire la vânzarea locuințelor pentru tineri, tip ANL.

În afară de faptul că părtinitor a ales din cererile de cumpărare doar pe cei care sunt apropiați lui, vă supunem atenției ilegalitatea existentă:

În preambulul fiecărei hotărâri NU regăsim cererile celor care doresc să cumpere aceste locuințe, document fundamental care ar fi trebuit să stea la baza acestor proiecte.

Primarul ne supune aprobării șase proiecte privind vânzarea de locuințe ANL pentru tineri în preambului cărora ne indică un proces verbal cu nr. 32727/12.12.2019 al comisiei care a aprobat nonimalizarea acestora. Noi vom aproba aceste proiecte însă ele vor fi NULE de drept dat fiind că abia după votarea lor ne supune votului proiectul privind aprobarea procesului verbal cu nr. 32727/12.12.2019. Asta arată modul ilegal în care operează primarul Robert Șerban.

Noi, PSD, vom aproba aceste proiecte, dar atragem atenția că primarul nu poate să-și atragă meritele și să promoveze proiecte care îi aduc capital politic pe seama vietii chinuite a oamenilor. Acestea sunt atribuții pe care trebuia să le îndeplinească și în ultimii patru ani, nu doar pentru capital electoral.

Solicităm primarului să ne spună totalul cererilor depuse în cei patru ani de mandat și câte au fost soluționate până în prezent.

Nu în ultimul rând ar trebui să fie făcute publice și datele la care au fost depuse aceste cereri pentru că este important să vedem dacă Primăria a soluționat în ordinea depunerilor, cererile tinerilor pentru locuințe ANL.

Trebuie să subliniem că de-a lungul celor patru ani, PSD a înaintat Prefecturii Constanța sesizări cu privire la modul ilegal în care primarul înaintează proiecte de hotărâre și astăzi, la fel ca și în celelalte dăți revine cu aceeași strategie, de a aduce pe ordinea suplimentară de zi nu mai puțin de 7 proiecte.

Două dintre ele vi le-am supus atenției mai sus, iar celelalte cinci fac referire la:

– rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a orașului Eforie, în care investim aproximativ 130.000 de lei printre altele, pe o dronă, și pe un sistem control acces în primărie – investiții pe care nu le considerăm justificate în contextul economic în care se află Primăria și țara

  • casarea a două drone
  • iar altul vizează prelungirea unui contract de închiriere.
  • un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea suplimentară interzice ordonatorilor terțiari de credite să mai efectueze angajamente bugetare fără aprobarea primarului, fără a menționa CIFRE care să justifice această decizie, dar care arată că se ascunde o situație economică gravă a bugetului primăriei.
  • Prelungirea unui contract de închiriere și procesul verbal aferent contractului de închiriere

Atașăm convocatorul sedinței de Consiliu Local care va avea loc astăzi și extrase din documente în susținerea celor prezentate de noi”, semnează consilierii PSD Eforie.

AICI puteți consulta ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local care a avut loc astăzi.

Menționăm că am încercat să îl contactăm și pe primarul orașului Eforie, Robert Serban, în legătură cu acuzațiile care i se aduc, încă acesta nu a răspuns la telefon.

De îndată ce vom avea punctul său de vedere, îl vom publica.

Vom reveni.

Pub
SolidHouse – Dezvoltator Imobiliar