Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România au parafat astăzi cu filiala PNL Constanța un protocol de colaborare care are ca scop cooperarea la alegerile din septembrie 2020. Dincolo de această miză, liderii formațiunilor au convenit ca acest parteneriat să depășească limitele electorale și să se concretizeze într-un proiect pe termen lung care are ca unic scop consolidarea și conservarea specificului cultural. 

“Acest protocol este un semn de prietenie între filiala Constanța și minoritățile din județul Constanța. Am convenit cu domnul președintele Gelil Eserghep să extindem acest protocol la nivelul întregului județ. Dincolo de această componentă electorală a protocolului, acest protocol pe care îl încheiem astăzi are în vedere ca după câștigarea alegerilor locale, să consolidăm un brand local, să înființăm Forumul Minorităților din Dobrogea sub egida Consiliului județean. Este începutul unui proiect pe termen lung în cadrul căruia sperăm să reușim să consolidăm modul în care conservăm tot ceea ce înseamnă specificul nostru cultural. Invităm și reprezentanții altor minorități să participe la proiectul nostru”, a spus Bogdan Huțucă în cadrul conferinței organizate astăzi.

La rândul său, Gelil Eserghep, a menționat că acest protocol este unul administrativ care își propune ca prin intermediul său și vocea minorităților să fie recunoscută în luarea deciziilor administrative. “PNL e singurul partid care a venit la noi cu o ofertă reală și care ne-a tratat cu respect. Suntem singurii cu recunoaștere oficială din partea Statului Român, suntem tătari, o comunitate distinctă și cea mai veche din Dobrogea. Doar PNL ne-a arătat respectul cuvenit. Suntem de acord cu proiectul lor pentru județul Constanţa, e prima oară când se vine cu proiecte concrete. Am fost tot timpul loiali statului român și vrem să se mai schimbe ceva. 20 de ani e cam mult. Suntem hotărâți să ne implicăm pentru a avea șansa de a vedea și cealaltă parte. Nu poate fi mai rău decât este acum”.

Mihai Lupu: “Proiectul nu e pentru a câştiga voturi, ci pentru recunoaşterea intereselor minorităților”

“Sunt alături de colegul meu Vergil Chițac, un om de mare valoare, ne-am angajat la un mare proiect ce promovează identitatea și tradițiile și limba tuturor minorităților. Relaţia de încredere existentă între noi, în conducerea PNL și conducerea Uniunii, respectiv prietenului meu Vergil a contat foarte mult. Crearea acestui forum se va regăsi în orgarama Consiliului Județean Constanța. Fiecare minoritate va avea reprezentant în acest forum, vom vedea sub ce denumire va funcționa. Va răspunde tuturor cerințelor comunităților, de la promovarea identității, a valorilor, la incluziune. Avem minoritatea romă, care e foarte divizată și cu mari probleme, așa cum s-a văzut la Cuza Vodă, trebuie susținută. E momentul să arătăm că ne pasă de fiecare cetătean, indiferent de etnie, de calificarea lui, de opțiunile lui politice. Nu este un for politic. Invit și celelelate minorități să se gândească foarte bine. Proiectul nu e pentru a câştiga voturi, ci pentru recunoaşterea intereselor minorităților”, a spus Mihai Lupu, candidat pentru funcţia de președinte al CJ.

Candidatul PNL pentru Primăria Constanţa, Vergil Chiţac, a precizat, de asemenea, că își dorește ca vocea minorităţilor să fie recunoscută şi cunoscută în luarea deciziilor administrative: “În Dobrogea, în general în Constanţa, e o populatie de sinteză, dar mult mai interesantă decât îşi pot imagina oamenii. Am ajuns la un mix cultural în care noi, majoritari români, trăim cu 19 minorităţi. Vocea lor nu a fost auzită de administraţia constănţeană sau, dacă a fost auzit, nu a contat. Ne propunem ca vocea minorităţilor să fie recunoscută şi cunoscută în luarea deciziilor administrative”.

Trebuie remarcat faptul că în ultimii 20 de ani, tătarii nu au avut reprezentanți în Consiliul Local şi Judeţean.

“Vom avea un consilier județean. Este primul după 20 de ani. 20 în județul Constanța nu a fost niciun consilier județean de origine tătară. Asta spune multe. Am avut membri care atunci când au aflat lucrul ăsta au fost foarte indignați. Chiar așa, nu contăm deloc? Nu s-a găsit un tătar să-l arunci pe cele 10-15 liste care erau până atunci? Acum s-a găsit”, a afirmat Gelil Eserghep.

Bogdan Huțucă a explicat că în localitățile unde această comunitate este reprezentată UDTTMR va avea consilieri locali pe lista PNL.

“Am convenit să avem o colaborare la nivel județean în sensul că în toate localitățile în care avem această minoritate tătară-turco-musulmană domnul Gelil ia legătura cu candidatul de primar și să avem cumva grijă ca atunci când aranjăm lista de consilieri acea comunitate să se regăsească pe acea listă de consilieri astfel încât sâ fie reprezentată,  să existe un dialog permanent instituționalizat cumva între administrația publică locală și comunitatea tătară respectivă”, a spus președintele PNL Constanța.

Gelil Eserghep a precizat că UDTTMR va avea peste 30 de consilieri în județ pe listele PNL.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar