De luna aceasta vaccinul antigripal se obține pe rețetă electronică: Cine are gratuitate
Sănătate
Vaccinul antigripal care putea fi procurat, până acum, în cabinetele medicilor de familie, unde ajungea distribuit de Ministerul Sănătății, va fi achiziționat de pacienți din farmacii, printr-un mecanism de compensare directă.
De la 1 octombrie pacienții aflați în grupele de risc nu vor plăti niciun ban pentru vaccin, iar cei cu vârste între 50 și 65 de ani, fără boli cronice, îl vor putea cumpăra din farmacii compensat 50%.
Iată ce a transmis Casa de Asigurări de Sănătate Constanța:
„Începând de luna aceasta, vaccinurile gripale se decontează din FNUASS pe baza prescripției medicale electronice. Medicii care pot prescrie vaccinul gripal sunt medici de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate.
Medicii care pot vaccina sunt medicii de familie, epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri si medicii din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie.
Beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare de 50% din preţul de referinţă persoanele cu vârsta între 45 de ani şi 65 de ani, fără boli cronice și 100% din preţul de referinţă următoarele categorii:
- copii cu vârsta între 6 luni şi 19 ani;
- gravide;
- persoane cu vârsta între 19 ani şi 65 de ani care prezinta bolile cronice enumerate in Ordinul 3120/2023 :
-boli cardiovasculare cronice;
-boli respiratorii cronice;
-boli renale cronice;
-boli hepatice cronice;
-boli neurologice cronice;
-boli metabolice;
-boli oncologice;
-boli autoimune;
-malformaţii congenitale;
-obezitate;
-asplenie;
-persoane cu infecţie HIV/SIDA;
-terapie imunosupresoare;
-transplant;
-imunosupresie congenitală;
- persoane cu vârsta de peste 65 de ani;
- personal de specialitate medico-sanitar şi auxiliar.
Prescriptia medicală electronică pentru prescrierea vaccinurilor gripale are o valabilitate de maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia”.
Citește și: