Precizări complete ale conducerii Spitalului Județean și ale firmei de catering: “Alimentația bolnavului face parte din actul medical, noi asta facem! Nu ne permitem să se arunce cu noroi în munca noastră”

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență “Sfântul Andrei” Constanţa, medicul Cătălin Grasa, a prezentat astăzi, concluziile comisiei care a analizat meniurile pacienţilor internaţi în unitatea medicală, după ce în spaţiul public au circulat mai multe fotografii despre mâncarea oferită bolnavilor. Managerul a precizat că dacă această campanie de denigrare va continua în spaţiul virtual, conducerea unităţii medicale va reacţiona în consecinţă, potrivit legii. La rândul său, și administratorul firmei care se ocupă de prepararea hranei pacienților ne-a declarat că va acționa în judecată persoanele care au prezentat informații neadevărate cu privire la hrana care le este livrată pacienților. 

Scandalul privind acuzațiile legate de mâncarea rece și fructe necorespunzătoare oerite pacienților a pornit la finele lunii trecute când o mămică internată pe secția de Pediatrie în cadrul Spitalului Județean Constanța a postat o fotografie cu ce ar fi primit la masa de dimineață. La câteva zile distanță, o altă mămică postează pe aceeași rețea de socializare, în grupul mămicilor constănțene, prezentând un meniu pe care l-ar fi primit seara, la cină. Ulterior, conducerea societății și-a prezentat punctul de vedere cu privire la acest subiect, evidențiind faptul că în fotografie a fost surprinsă doar o parte din alimentele pe care mămica le-a primit la cină, nicidecum ceea ce ar fi primit în realitate.

Astăzi, conducerea Spitalului Județean Constanța și-a prezentat, prin managerul Cătălin Grasa, punctul de vedere cu privire la această situație artificială creată având la bază alte considerente iar firma de catering și-a deschis ușile și bucătăria pentru a ne arăta condițiile în care este pregătită mâncarea zilnic pentru cei 1.200 de pacienți internați în unitatea spitalicească în fiecare zi.

Managerul SCJU: “Nu suntem nici în tabără, nu suntem nici all-inclusive”

“Încă de vinerea trecută au apărut în mass-media online diferite informații cu privire la niște cartofi sau crenvuști reci. Imediat ne-am autosesizat. Luni am supus atenției meniul și am făcut o evaluare a meniului în fața comisiei de nutriție condusă de doamna Catrinoiu, s-a discutat și cu asistenta dieteticiană. Toată mâncarea, înainte de a ajunge la bolnav, este verificată și aprobată de asistentul dietetician. Meniurile sunt făcute conform legislației în vigoare și în funcție de fiecare pacient în parte și care, în 2018, valoarea lor, conform hotărârii 851, au fost crescute la suma de 10 lei pe zi, mergând pentru 15-16 lei – pentru diabetici, iar însoțitorii au 7 lei”, ne-a declarat managerul Cătălin Grasa astăzi, într-o conferință de presă.

Potrivit celor declarate de acesta, comisia a concluzionat că acuzațiile sunt nefondate. “S-a făcut o compilație: s-au prezentat niște crenvuști care s-au servit la micul dejun însă au fost fotografiați la ora 11.00 odată cu suplimentul. Normal că acei crenvuști o să fie reci, la fel ni se întâmplă și acasă”, a mai spus Grasa, adăugând faptul că instituția pe care o conduce încurajează pacienții spre a le furniza informații reale privitoare la existența unor nereguli pe zona de alimentație, dar și pe cea de medicație.

Cătălin Grasă care a ţinut să precizeze că dacă această campanie de denigrare va continua în spaţiul virtual, conducerea unităţii medicale va reacţiona în consecinţă, potrivit legii. “Știm că Facebook-ul este un spațiu public, iar dorințele unora de a-și spune punctul de vedere cu rea-credință față de această instituție poate să ne ducă și pe zona în zona de a ne autosesiza. Nu suntem nici în tabără, nu suntem nici all-inclusive, alocația este cea care este oficială, nimic mai mult!”, a conchis Cătălin Grasa.

“Le vom acționa în judecată pentru că au mințit și au dezinformat”

Administratorul SC Arimex Comexim 2000 SRL, Petre Preda, ne-a spus că toată activitatea de pregătire și servire a hranei pentru pacienți este atent supravegheată de către asistentul dietetician al SCJU. “Pentru degustarea produselor și pentru a se da bon de livrare se semnează un proces de gustare în care se spune cum s-a verificat respectarea meniurilor pe fiecare dietă și alte aspecte importate de calitate. Toate produsele din care se pregătește mâncarea sunt din surse autorizate sanitar-veterinar, sunt însoțite de documente de calitate. Din păcate acum ne confruntăm cu niște situații în care nu s-a prezentat adevărul. Noi ne vom îndrepta împotriva acestei persoane și le vom acționa în judecată pentru că au mințit și au dezinformat opinia publică, aducând o imagine nepotrivită atât Spitalului, cât și unității noastre. Așa ceva nu era permis. Prezentând parțial sau trunchiar imagini, lăsând impresia că mâncarea este proastă, nu fac altceva decât să aducă prejudicii de imagini. Întreaga noastră activitate este monitorizată video, totul este transparent”, a precizat Petre Preda, administratorul societății.

Acesta a adus lămuriri și cu privire la acuzațiile celei de-a doua mămici, de zilele trecute, privitoare la lipsa sării în mâncare, administratorul cantinei face următoarele precizări: “Mulți dintre bolnavi nu știu că sunt la o anumită dietă și nu au voie sare. O mâncare nu are gust dacă nu îi pui sare ori mirodenii. Ești bolnav și trebuie să te tratezi. Alimentația bolnavului face parte din actul medical, noi asta facem acum: ne străduim să aducem un plus de calitate serviciile medicale. Nu ne permitem să aruncăm cu noroi în munca oricui. Aici este vorba și de munca noastră, dar și a celui care stă în căldură zi de zi, a echipei medicale și a managerului spitalului. trebuie să demonstrăm cu argumente, altfel trebuie să plătim pentru ceea ce spunem”, a mai spus Preda.

Detaliile anterioare prezentate de toate cele trei păriți implicate pot fi citite și în materialul următor:

Clarificări cu privire la scandalul hranei de la secția de Pediatrie a Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța