Trombolize, reconstrucție de mandibulă cu țesuturi proprii și reparare biologică a defectelor de cartilaj articular sunt doar câteva dintre premierele medicale efectuate de medicii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța prezentate astăzi în cadrul bilanțului activității medicale desfășurate în anul 2018. Premierele medicale, dar și datele cele mai relevante ale anului 2018 au fost prezentate de managerul SCJU, Dr. Cătălin Nicolae Grasa, Directorul Medical, Dr. Bogdan Obadă și medicul șef UPU-SMURD, Dr. Rodica Tudoran. 

A fost un an plin pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, atât din punct de vedere al numărul prezentărilor în cadrul Unității de Primiri Urgențe, dar și în cazul internărilor efectuate.

Astfel, anul trecut 55.654 de pacienți au fost externați, iar în cadrul Unității de Primiri Urgențe – 140.449 de prezentări, cu  6.551 mai multe decât în 2017.

Cea mai aglomerată lună în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa a fost august, cu peste 15.000 de prezentări, iar cea în care au venit cei mai puţini pacienţi a fost februarie – 10.000 de persoane.

Cele mai aglomerate secții în 2018, au fost, așa cum era de așteptat, în ordine, secția de Pediatrie – 7503, Obstetrică Ginecologie – 7492 din care 4735 Obstetrică Ginecologie 1 și 2757 Obstetrică Ginecologie 2, Medicină Internă – 6762  –  din care 4087 – Medicină internă I, Cardiologie – 3617 și Neurologie – 3294.

Din punct de vedere al resurselor umane, în anul 2018 au fost angajați 15 medici.

În momentul de față nu există deficit de personal medical iar în cadrul SCJU lucrează 590 medici rezidenți.

De asemenea, anul 2018 a fost anul premierelor medicale efectuate în cadrul unității spitalicești.

Astfel, în luna iunie 2018 a fost dat în folosință angiograful primit de către SCJU în cadrul proiectului European “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi  infrastructuri – DIPCDCI”. Tot atunci, o echipă de medici din cadrul Institutului Clinic Fundeni a efectuat  prima  chemoembolizare s-au efectuat primele chemoembolizări. În total, anul trecut, 7 pacienti au beneficiat de chemoembolizari (2 sau 3 ședinte/ pacient).

Tot pe parcursul anului trecut, mai mulți pacienți aflați în stare critică au fost salvați de medicii din cadrul SCJU, prin aplicarea unui procedeu numit plasmafereză.

Plasmafereza terapeutică se aplică în funcție de contextul bolii, fie singură, fie asociată terapiei clasice, având indicație de urgență sau de susținere / temporizare, permițând pacientului sau unui organ lezat sa depășească o situație critică. Prin procesul de epurare (curățire), plasmafereza devine o terapie utilă bolnavului ajutând medicul curant, ea putand fi folosită în asociere cu tratamentul clasic pe care il poate potența. Plasmafereza este cea mai sigură metodă de detoxifiere a organismului neavând efectele secundare ale medicației chimice.

A fost efectuată prima reconstrucție de mandibulă cu țesuturi proprii liber transferate

O echipa mixtă de chirurgi OMF și plasticieni din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța a realizat, în premieră, reconstrucția regiunii mandibulare la un pacient cu cancer al cavității orale.

Intervenția a durat mai bine de 10 ore și a presupus două etape. Mai întâi s-a efectuat excizia zonei afectate de cancer, adică  jumătatea dreaptă a mandibulei, țesuturile moi ce formează planșeul bucal și ganglionii limfatici cervicali drepți . Această intervenție a fost realizată de echipa de chirurgi OMF formată din dr. Vlad Daniel si conf. dr. Adrian Creangă. După acest prim timp, a urmat timpul reconstructiv. O echipă de chirurgi plasticieni formată din dr. Anca Oprescu si dr. Altai Gelal cărora li s-a alăturat dr. Căpățână Raluca, medic rezident chirurgie plastică la Spitalul Sf. Ioan București și dr. Șerbănică Răzvan, medic rezident chirurgie generală, a refăcut regiunea mandibulară.

Intervenția a presupus recoltarea unui lambou compozit, osteo-musculo-cutanat de la nivelul gambei (alcătuit din fibula, flexorul lung al halucelului și o paletă cutanată, toate bazate pe artera peronieră și venele comitante) din care a fost modelată o nouă mandibulă dreaptă. Aceste țesuturi au fost transferate liber, folosind tehnici de microchirurgie, la nivelul feței, astfel încât la încheierea intervenției, anatomia zonei a fost complet refăcută.

Un al doilea pacient, diagnosticat cu un cancer al limbii si planseului cavitatii orale, a beneficiat de un lambou liber transferat. Defectul rămas după indepartarea leziunii a fost închis cu tesuturi recoltate de la nivelul antebratului.

O echipă de medici din cadrul secției clinice Ortopedie – Traumatologie  a utilizat pentru prima dată, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular. Noutatea în cazul acestei intervenții este că s-a folosit o matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, în cazul defectelor bine delimitate, la pacientii cu vârste cuprinse între 18 si 55 ani. Astfel de intervenții s-au mai realizat în alte centre medicale din țară, dar, niciodată în cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța.

În luna decembrie 2018 a fost efectuată prima tromboliză la Spitalul Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Procedura medicală a fost realizată cu succes, la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral și care a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea  accidentului vascular. Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită și fibrinolitică), capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Medicii neurologi din cadrul SCJU au participat inițial la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar din București.

În cadrul simulării, au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei.

Din luna decembrie și până acum peste 15 pacienți au beneficiat de tromboliză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.