Proiectul care vizează pregătirea terenului și amplasarea containelor medicale pentru crearea spitalului modular din Constanța a primit ok-ul de la Agenția pentru Protecția Mediului. Astfel, pentru realizarea investiției nu este nevoie de efectuarea evaluării impactului asupra mediului.
Autoritățile locale constănțene s-au apucat deja de pregătirea terenului din incinta Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Cu aviz de la mediu, echipele de lucru au defrișat suprafața de teren pe care va fi amenajat spitalul modular.
Reamintim că municipalitatea constănțeană a emis în data de 19 februarie 2023 certificatul de urbanism care are ca scop pregătirea terenului și amplasarea de containere medicale pentru viitorul spital modular care se va amenaja în curtea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Ulterior, pe 27 februarie 2023, autoritățile locale constănțene au încheiat acordul contractual pentru achiziția publică de servicii de proiectare, execuție lucrări și dotări pentru obiectivul de investiții „Creare Spital Modular pentru Consolidarea Capacității Medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în Contextul COVID- 19”. Valoarea contractului este de 41.357.351,85 lei.
Asocierea de firme care se va ocupa de crearea acestei unități spitalicești atât de necesară orașului Constanța este formată din SC Medicare Engineering SA din București – în calitate de lider al asocierii și MED Q Clinexpert SRL – din Pipera și Vici Evolution SRL din Corbeanca.
Durata totală a contractului este de șase luni, patru luni fiind alocate pentru realizarea efectivă a lucrărilor, două luni fiind alocate elaborării proiectului tehnic. Pentru obținerea autorizației de construcție asocierea de firme are la dispoziție 60 de zile.
Secția de spitalizare continuă va avea 42 de paturi, iar ATI – 10
Prin proiect se propune construirea unui spital modular temporar pentru tratarea pacienților pe perioada în care spitalul de boli infecțioase va intra într-un proces de reabilitare energetică, cât și pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19. Acesta va funcționa ca o secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase. Spitalul va găzdui un compartiment de primiri urgențe, un compartiment de imagistică (CT și RMN), o farmacie cu circuit închis, laboratoare și secții de spitalizare continuă și terapie intensivă. Spitalul va avea un regim de înălțime de P+1E.
Secția de spitalizare continuă va fi formată din 42 de paturi dispuse în 22 de saloane și spații cu funcțiuni suport pentru secție. Secția de terapie intensivă va fi formată din 10 paturi dispuse în 8 saloane și spații cu funcțiuni suport pentru secție.
Totodată, se propun și spații suport: zonă de vestiare pentru personal, depozite de materiale, boxe de curățenie, spații de prelucrare materiale murdare și spații pentru neutralizarea deșeurilor, spații destinate personalului medical și spații tehnice, unitate transfuzii sânge.
Se vor realiza și platforme tehnice pe care se vor amplasa echipamentele tehnice necesare funcționării spitalului (chilere și grupuri electrogene). CTA-urile se vor amplasa pe acoperișul spitalului pe cadre de susținere.
De asemenea, se vor amplasa spații tehnice subterane pentru gospodăria de incendiu proprie (rezerva de apă și camera de pompe), bazin de retenție și un spațiu preparare agent termic cu boilere, dar va exista și un spațiu tehnic care va deservi instalația de rezervă pentru gaze medicale amplasat în proximitatea spitalului.
Suprafața terenului care se va amenaja este de 6.366 mp, iar suprafața construită propusă este de 2.761 mp
Aleile și parcajele vor avea o suprafață de 2.140 mp și se vor amenaja 40 de locuri de parcare.
Citește și:
Începe pregătirea terenului pentru amplasarea viitorului spital modular din Constanța
Daca taia un privat pe terenul personal atatia copaci venea si politia locala si mediu si ong-uri si societatea civila ca de ce se taia copaci. Daca ii taie primaria ….e ok. Organele sunt peste lege?