Singura băutură alcoolică care e pe placul creierului, previne AVC și atacul de cord
Sănătate
Într-o perioadă în care românii și nu doar ei petrec cu multă mâncare și alcool, un renumit medic face o precizare importantă.
Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea susține că vinul roșu este băutura pe care o putem savura în doze moderate pentru potențiale avantaje asupra sănătății noastre.
Potrivit acestuia, această băutură poate chiar să ofere beneficii creierului nostru.
Profesorul doctor Vlad Ciurea a subliniat, de asemenea, importanța alegerii unui vin roșu cu o nuanță cât mai închisă și, ideal, obținut din struguri românești.
„Ajung aici la un lucru foarte interesant: bem sau nu bem… Da, creierului îi place puțin vin roșu, desface vasele cerebrale, pofta de viață, previne accidentul vascular cerebral și cardiac. Acesta este vinul roșu”, a spus neurochirugul, conform Antena 3.
„Vinul roșu are și o substanță care se numește Resveratrol și acest Resveratrol îmbunătățește calitatea vieții și calitatea funcției celulei nervoase.
Resveratrolul se găsește și în acel strugure pe care îl aveam în copilărie și se numește Hamburg. Acel strugure închis la culoare, care este vestit pentru acest lucru.
Deci căutați strugurii românești care erau atât de buni pentru dezvoltarea celulei nervoase”, explică expertul.
Câteva studii au descoperit unele proprietăți neuroprotective ale acestei substanțe. Asta înseamnă că, băut în cantități moderate, vinul roșu protejează creierul de boală Alzheimer.
De asemenea, un studiu realizat în 2013 în Spania arată că cei care consumă vin roșu au un risc mai scăzut de a dezvoltă depresie.
Vinul roșu și cancerul
Un studiu realizat la Universitatea din Colorado sugerează că deși alcoolul deteriorează celule și sporește astfel șansă de apariție a cancerului, resveratrolul omoară aceste celule afectate. Putem concluziona că pentru a preveni dezvoltarea cancerului în organism, evitarea excesului de alcool este un element cheie.
Printre tipurile de cancer pe care resveratrolul le poate preveni se numără:
- cancerul de prostată
- cancerul pulmonar
- cancerul la colon
De asemenea, vinul roșul este singurul tip de alcool care poate reduce nivelul de estrogen din corp, diminuand șansele de apariție a cancerului la sân.
Foto: Rol ilustrativ Freepik