Atenție la investițiile online: Poliția avertizează despre fraudele care folosesc nume de companii mari și aplicații de control la distanță
Știrile zilei
Poliția reiterează avertismentul cu privire la riscurile asociate investițiilor prin intermediul platformelor online de tranzacționare. Autoritățile au constatat că numele unor companii mari și respectate, cum ar fi Hidroelectrica, Transgaz, Petrom și BRUA, sunt folosite fraudulos pentru a atrage investitori, prezentându-se sub pretextul unor profituri substanțiale.
„Trading scam – autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiții prin intermediul unor platforme de tranzacționare online, iar pentru câștigarea încrederii se folosesc imaginile și numele unor personalități din România. În aceste reclame se promovează ideea de investiție sigură și câștiguri imense și rapide. Autorii se prezintă ca fiind consultanți financiari ale unor platforme de tranzacționare online.
Aceștia apelează de pe diferite numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franța, Elveția și folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesați de investiții în acțiuni (Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA) și după ce poartă unele discuții generale – cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câștigați din investiții – încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai mari”, avertizează Poliția.
De asemenea, victimele sunt adesea convinse să instaleze aplicații de control la distanță (precum ANYDESK, AirDroid) care permit autorilor accesul la dispozitivele lor și, implicit, la aplicațiile bancare, facilitând astfel transferuri neautorizate de fonduri. Poliția subliniază importanța de a nu instala astfel de aplicații și de a nu furniza informații personale sau bancare sensibile.
În cazul în care refuză instalarea aplicațiilor, victimele pot fi contactate de persoane care pretind a fi angajați ai instituțiilor financiare, utilizând numere de telefon clonate pentru a cere transferul banilor într-un „cont securizat”.
În județul Suceava, au fost raportate situații în care victimele au depus sume mari de bani în ATM-uri de criptomonede, fiind convinse că aceasta este o metodă sigură de investiție. Autoritățile recomandă vigilență față de promisiunile de câștiguri rapide și mari și sugerează că investițiile să fie realizate doar prin intermediari autorizați, care nu solicită plăți prin pagini de internet sau adrese de e-mail incomplete.
Sursă foto: Freepik