Caz incredibil în Portul Constanța. Cocaină ascunsă în butoaie cu pulpă de fructe. Ce s-a întâmplat vineri la tribunal
Știrile zilei
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Serviciul Teritorial Constanța continuă cercetările specifice în dosarul în care doi bărbați, cu vârstele de 33 și 36 de ani, sunt cercetați într-o cauză penală privind presupusa săvârșire a infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.
Din materialul probator administrat a rezultat că în ziua de 18 septembrie 2024, în cadrul unei operațiuni de import din Ecuador, efectuată de o societate comercială din România, un container conținând, conform documentelor, butoaie și cutii cu pulpă de fructe a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța.
Vineri, procurorii DIICOT au cerut Tribunalului Constanța ca cei doi inculpați să rămână în stare de arest preventiv.
Ședința de judecată s-a desfășurat în ședință nepublică, iar instanța a rămas în pronunțare.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Revenind la ancheta DIICOT, „la data de 18 septembrie, după realizarea formalităților vamale, containerul a fost preluat și transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost mutate într-un autocamion frigorific“.
„Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim care conținea circa 16 tone de produs încărcat în 75 de butoaie din material plastic, fiecare având o cantitate netă de circa 200 kilograme.
Precizăm că transportul avea ca destinație finală Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie 2024.
În cursul zilei de ieri, cu sprijinul Poliției de Frontieră, autocamionul a fost oprit la Punctul de trecere Nădlac 1, iar în urma controlului a fost descoperită cocaină în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe.
Ulterior capturării drogurilor s-a intervenit pentru prinderea inculpaților și pentru punerea în executare a mai multor mandate de percheziție domiciliară, inclusiv în municipiul Aiud, unde aceștia au amenajat un depozit pentru a plasa o parte din marfa transportată, respectiv 4 butoaie din material plastic și 88 de cutii ce conțineau aproximativ 880 kilograme fructe congelate.
Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților.
Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța-Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime B.
Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad.
Suportul de specialitate este asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: